6 barbati au fost arestati in Anglia, pentru incendierea Coranului

Lacasuri Ortodoxe: din Londra/AFP
6 barbati au fost arestati in Anglia, pentru incendierea Coranului

Politia britanica a declarat joi, 23 septembrie 2010, ca a arestat sase persoane suspectate de incitare la ura rasiala dupa difuzarea pe internet a unui material video care prezenta un grup de barbati ce ardea ceea ce se parea a fi copii ale Coranului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Arestarile au avut loc ca urmare a unui incident in care, se pare, doua exemplare ale Coranului au fost arse in Gateshead (nord-estul Angliei), in ziua de 11 septembrie" 2010, a declarat un purtator de cuvant al Politiei din Northumbria.

"Incidentul a fost inregistrat video, iar inregistrarea a fost difuzata pe Internet", a mai spus el.

intr-un video disponibil pe YouTube, 6 barbati tineri purtand gluga sau esarfa, pentru a-si ascunde fetele, sunt filmati in timp ce toarna benzina pe o carte si ii dau foc, dupa care urmeaza sa faca acelasi lucru cu o a doua".

Inregistrarea arata cum barbatii striga cu bucurie cand prima carte arde, "11 septembrie, Ziua Internationala pentru arderea Coranului".

Politia din Northumbria a precizat ca arestase initial doi barbati, in data de 15 septembrie, si alti patru in 22 septembrie.

Politia si autoritatea locala Gateshead au subliniat intr-o declaratie ca "tipul de comportament prezentat din acest film nu este deloc reprezentativ" pentru comunitate.

"Comunitatea noastra da dovada de respect reciproc si vom continua sa lucram cu liderii comunitatii si cu oameni din toate religiile si credintele pentru a mentine relatii bune", au spus ei.

Arestarile au venit la mai putin de doua saptamani dupa apelul pastorului american Terry Jones de a arde copii ale Coranului pentru a marca aniversarea atacurilor din 11 septembrie.

Initiativa liderului religios al unui mic grup crestin fundamentalist, "Dove World Outreach Center", a starnit o controversa la nivel international, care a disparut in urma unui anunt de renuntare la proiect.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.