Cercetatorii spun ca Moise a despartit apele in alt loc decat in Marea Rosie

Lacasuri Ortodoxe: din Washington

Cercetatorii americani cred ca au situat locul unde Moise a trecut marea acum 3000 de ani, in timpul fugii din Egipt, dupa cum relateaza Biblia.

"Oamenii au fost intotdeauna fascinati de povestirea Exodului, intrebandu-se daca are la baza o realitate", a declarat pentru AFP Carl Drews, autorul principal al studiului si membru al Centrului National pentru cercetare atmosferica.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Studiul arata ca traversarea apei are un fundament stiintific", spune cercetatorul.

Biblia spune ca fiii lui Israel au trecut marea ca pe uscat si ca un zid de apa s-a format de-a stanga si de-a dreapta lor, in timp ce Moise isi intinsese mainile asupra marii.

Cercetatorii nu au putut localiza locul traversarii, dupa descrierile geografice ale Bibliei. "Autorii Cartii Exodului au incercat sa situeze intr-adevar locul unde Moise a traversat marea, dar cele 3 locuri amintite nu exista", spune cercetatorul.

Drews si co-autorul Weiqing Han, un oceanograf al Universitatii din Colorado, s-au axat in cercetarea lor pe un model virtual al locurilor in care vanturile sunt puternice. Mai degraba decat peste Marea Rosie, adesea mentionata, se pare ca traversarea ar fi avut loc – dupa cum sutin acestia – la est de Delta Nilului, unde un brat al fluviului si o laguna mediteraneana converg, spre actualul Port Said.

Folosind imagini prin satelit, acestia au dezvoltat un model simulat, si topografia locului, unde vanturile puternice pot desparti apele si asigura astfel o cale de trecere.

Conform modelului lor, vanturile care sufla cu 100km/h timp de 12 ore pot desparti ape de 2 metri adancime si crea un pasaj, de-a lungul a aproximativ 3 km si cu o latime de 5 km. Acest pasaj rezista timp de patru ore, suficient pentru ca evreii sa traverseze.

Dupa ce vantul se opreste, apa revine rapid inapoi, inecandu-i pe cei care raman in acest pasaj, spune studiul Public Library of Science.

"Simularile corespund cartii Exodului, care afirma ca armata lui Faraon lansata in urmarirea evreilor a fost inghitita, conform Drews.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.