publicat în: Arhivă

Lacasuri Ortodoxe va transmite LIVE VIDEO, de la Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Constanta, Sfanta Liturghie savarsita de IPS Teodosie

Marti, 29 iunie 2010, Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta isi serbeaza hramul. Cu aceasta ocazie, inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi in acest lacas de cult Sfanta Liturghie.
O echipa Lacasuri Ortodoxe va transmite LIVE Video, full HD, slujba Sfintei Liturghii, pe care abonatii nostri o vor putea urmari intrand pe pagina home, ACASA pe Lacasuri Ortodoxe.

Dupa slujba, absolventii Facultatii de Teologie Ortodoxa vor depune Juramantul de credinta. Din acest an, fiecare promotie va avea un nume. Promotia 2010 poarta numele Arhidiaconului Petre David, unul dintre marii teologi si profesori care au predat la universitatea constanteana.

©Autor si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or…


Zidita intre anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a suferit deteriorari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa André Dore.

Catedrala adaposteste pretioase moaste ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de catre Preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, moastele Sfintilor Epictet si Astion, descoperite la Halmyris in anul 2001, moastele Sfintilor Zotic, Atal, Camasie si Filip, ale Sf. Stelian, ale Sf. Auxentie, ale Sf. Simeon Stalpnicul, ale Sfintilor Acachie, Ignatie, Eftimie, Mercurie si Paraschevi, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
incepand din 1 Decembrie 2001 Catedrala are si statut de manastire, dupa cum ne informeaza Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Pe tot parcursul slujbelor credinciosii vor putea cinsti particele din moastele Sfantului Ioan Botezatorul, ale Sfantului Ioan Gura de Aur si ale Sfantului si dreptului Lazar cel inviat a patra zi din morti, sfintele odoare fiind aduse din Grecia.

NU UITATI!

Slujba va putea fi urmarita LIVE VIDEO, full HD,

pe www.LacasuriOrtodoxe.ro

preluat si de editia de Spania Lacasuri Ortodoxe

si AUDIO, atat pe 99,7 FM Constanta si imprejurimi cat si pe www.RadioDobrogea.ro sau, deasemenea, www.LacasuriOrtodoxe.ro .

Intotdeauna, aproape de Dumneavoastra!

La multi ani!