Controverse in Bayonne, pe marginea participarii unor fete

Lacasuri Ortodoxe: din Bayonne
Controverse in Bayonne, pe marginea participarii unor fete “copii de cor – diaconite”, la messa catolica

O interdictie la adresa unor tinere fete care isi aduceau aportul in timpul messei catolice, in calitate de “copii de cor”, intr-o parohie din Bayonne, a cauzat controverse, lansate de mama acestora, care a denuntat ceea ce ea considera a fi “o discriminare sexuala".


"Am gasit textul papei care permite fetelor sa fie “copii de cor”. Aceasta decizie, ne duce cu 50 de ani in urma", a declarat Sophie Laplace, mama a doua fete de 9 si 10 ani, ele insele dorind sa ajute la messa, intr-un raspuns adresat ziarului Sud-Ouest, care a relatat cazul.

Cu ocazia unei messe recent celebrata la Biserica Sf. Andrei din Bayonne, pastorul Francis Mesmay a respins participarea celor doua fiice ale mele, anuntand ca aceasta decizie este deja obisnuita in parohie", a declarat Sophie Laplace catre AFP, denuntand “discriminarea sexuala".

O "discutie lunga" a avut loc cu preotul, care "a explicat pozitia sa, dar nu m-a convins", a declarat d-na Laplace. Aceasta s-a adresat inaltei Autoritati de lupta impotriva discriminarii, si pentru egalitatea de sanse (Halde), reclamand situatia, "fara a sti daca aceasta institutie este competenta in materie religioasa".

intrebat de AFP, un oficial al diocezei de Bayonne a declarat ca noul episcop de Bayonne, Marc Aillet, considerat ca apartinand unei aripi conservatoare a Bisericii, "nu a exprimat nicio pozitie, privind aceasta problema." "Decizia a fost luata de catre pastorul Francis Mesmay, din proprie initiativa", a mai spus el.

Oficialul a declarat ca situatiile pe acest subiect sunt foarte diferite, in cele 69 de parohii care alcatuiesc Eparhia de Bayonne, reunind Tara Bascilor si Béarn.

"Nu este interzisa prezenta fetelor la slujba”, cu toate acestea insa, a comentat oficialul, “pur si simplu le sunt alocate diferite roluri”, inclusiv pentru mentinerea "legaturii traditionale care exista intre slujba messei in altar, asigurata de copiii de cor, si nasterea de noi vocatii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.