Reactie “neobisnuita” la Vatican: Papa isi apara in mod hotarat colaboratorii, de atacurile insultatoare

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Reactie "neobisnuita" la Vatican: Papa isi apara in mod hotarat colaboratorii, de “atacurile insultatoare”

Secretariatul de Stat, cel mai inalt organ al Vaticanului, intr-un comunicat citat de France Press, a declarat marti, 9 februarie 2010, ca Papa regreta atacurile “neloiale si insultatoare" fata de angajatii sai.


Reactie "neobisnuita" la Vatican: Papa isi apara in mod hotarat colaboratorii, de “atacurile insultatoare”

Este vorba de «atacurile insultatoare» ale presei italiene la adresa directorului jurnalului episcopilor, care au dus la demisia acestuia in septembrie 2009 (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe). Ulterior, acuzele s-au dovedit nefondate.

Dino Boffo, directorul Avvenire, jurnal al conferintei episcopilor italieni, a fost pur si simplu victima unei false istorii ce tinea de moravuri. Demisia sa a fost acceptata cu mult regret, de catre cardinalul Angelo Bagnasco, constient inca de atunci ca este vorba de un atac mediatic.

Il Giornale, proprietate a familiei primului-ministru Silvio Berlusconi, a publicat materiale care s-au dovedit a fi false, referitoare la o afacere judiciara in care Boffo ar fi facut presiuni asupra sotiei unui barbat cu care chiar Boffo ar fi avut o relatie de tip homosexual.

Reactie "neobisnuita" la Vatican: Papa isi apara in mod hotarat colaboratorii, de “atacurile insultatoare”

Directorul Il Giornale, Vittorio Feltri, care a scris editorialul, a recunoscut ca ar fi gresit, la cateva luni mai tarziu. Presa italiana face supozitii, in ultimele zile, despre sursa informatiilor false ajunse la jurnalisti. Unele articole il banuiesc pe directorul L’Osservatore Romano, Gian Maria Vian, sau chiar pe numarul 2 al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone.

Secretariatul de Stat neaga orice implicare a functionarilor Jandarmeriei Vaticanului sau a directorului L’Osservatore Romano in privinta trimiterii de documente care sa stea la baza demisiei.

"Este fals ca directorul L’Osservatore Romano ar fi dat – transmis sau pus la dispozitie in vreun fel – informatii cu privire la aceste documente", precizeaza Secretariatul.

Sunt afirmatii facute «in mod gratuit si cu rea intentie, o actiune nemotivata, irationala si gresita», repeta Secretariatul de Stat, vizavi de ipotezele aparute cu insistenta in presa italiana a momentului. Practic, orice aluzie negativa la adresa Vaticanului, «il implica chiar si pe Papa», a mai spus secretarul de stat.

Reactie "neobisnuita" la Vatican: Papa isi apara in mod hotarat colaboratorii, de “atacurile insultatoare”

Papa "a reiterat increderea deplina pe care o are in echipa sa si s-a rugat ca toti cei care intr-adevar, au in centrul atentiei binele Bisericii, sa aplice toate mijloacele pe care le detin, in afirmarea adevarului si dreptatii", a conchis secretarul de stat.

©autor: KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.