Saptamana Clatitelor, in Rusia si pe Glob (maslenita)

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

Saptamana Clatitelor, in Rusia si pe Glob (maslenita)
in saptamana care precede Postul Mare, are loc sarbatoarea rusa straveche, numita Maslenita sau „Saptamana Clatitelor”. Anul trecut, aceasta a inceput de la 1 martie, fiind comparat cu Carnavalul de la Rio de la Janeiro.



in acest an, 2010, festivalul clatitelor se desfasoara in perioada 8-14 februarie, presupunand activitati diferite in fiecare zi. Dansurile populare rusesti, clatitele fierbinti, cantecele, concursurile de dans (care au inlocuit meciurile pugilistice din alti ani), spectacolele cu magicieni se vor finaliza duminica, prin Carnavalul – parada, in care circarii vor defila impreuna cu artistii, cu mascatii, cu orchestra si cu oamenii urcati pe picioroange.

in Piata Rosie din Moscova a fost ridicata o sculptura din gheata si o statuie din paie, care simbolizeaza Iarna pe trecute.

De fapt, momentul este legat de ritualuri precrestine de trecere de la iarna la primavara. in acest sens,statuii i se dadea foc, semn al infrangerii Iernii.

insa, alegerea momentului inaintea Postului Mare, indica o suita de evenimente legate de „lasatul secului (c.Iul.)”, de veselie, inspre Postul crestin.

Cu o saptamana in urma, s-a desfasurat saptamana clatitelor ruse… si la Londra, unde aceasta a capatat deja o larga popularitate. Presa occidentala recunoaste ca „Saptamana Clatitelor Ruse este in catalogul celor mai populare festivaluri internationale”.

Inima acestui festival ramane insa Moscova. Totusi, in alte zeci de localitati din lume, se desfasoara acelasi festival, cu mult dans, zgomot si bucurie: „pentru ca anul viitor sa fie unul fericit”, se zice in poporul rus.

(vezi http://www.lacasuriortodoxe.com/article-28051028.html)

©autor: CARMEN_Ana Radu / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.