Biserica Greco-Catolica a Ucrainei doreste sa isi creeze propria Patriarhie, cu riscul de a declansa mania Bisericii Ortodoxe Ruse

Lacasuri Ortodoxe: din Kiev

Liderul bisericii greco-catolice din ucraina Noul lider al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Sviatoslav ?evciuk (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a declarat astazi, marti, 29 martie 2011, ca va cere Papei Benedict al XVI-lea sa ii confere statutul de Patriarhie, cu riscul de a declansa mania Bisericii Ortodoxe Ruse.

Episcopul Sviatoslav, ales saptamana trecuta, inaugurat duminica, a declarat ca ii va prezenta suveranului pontif propunerea in acest sens, pregatita de catre Sinodul Bisericii sale, in timpul vizitei incepute astazi la Vatican.

Articol/traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Suntem o Biserica in crestere, si fiecare Biserica in crestere se indreapta spre un patriarhat", a spus demnitarul.

Amestecand riturile bizantine cu teologia catolica, Biserica Greco-Catolica, care a fost interzisa in perioada sovietica, inainte de a deveni acum cea de-a treia confesiune importanta din Ucraina, aspira de ani de zile sa se ridice la rangul de Patriarhie.

Potrivit rapoartelor de presa, Vaticanul a fost pe cale sa ia o decizie in acest sens in 2003, dar opozitia feroce a Moscovei, care a primit sprijin din partea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, l-a facut pe Papa sa renunte la idee.

Biserica Greco-Catolica Ucraineana revendica astazi un numar de 5,5 milioane adepti in Ucraina – aproximativ 12% din populatie – in principal concentrati in partea vestica a tarii, si aproximativ 1,5 milioane de credinciosi in diaspora ucraineana din Europa, SUA si Australia.

Biserica Ortodoxa Rusa vede Ucraina ca pe teritoriul sau canonic si acuza Vaticanul de prozelitism, in acest fosta republica sovietica, cu 46 de milioane de locuitori.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.