Tunisia denunta apelul facut de Israel, ca tunisienii evrei sa emigreze

Sofa LandverLacasuri Ortodoxe: din Tunis
Autoritatile tunisiene au condamnat "puternic" luni, 28 martie 2011, incurajarea transmisa de guvernul israelian, ca evreii din Tunisia sa paraseasca tara, pentru a se stabili in Israel.

Guvernul israelian a deblocat duminica un buget de asistenta, destinat tunisienilor evrei care doresc sa emigreze in Israel.

"?tim ca exista o primejdie reala pentru evreii din Tunisia, si multi ar emigra in Israel. Vom creste alocatia de integrare, pentru a le permite sa faca acest lucru", a spus primul-ministru Benjamin Netanyahu, citat de o declaratie oficiala.

Articol/traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Tunisia a primit cu regret incurajarea Ministrului Integrarii din Tunisia, Sofa Landver, ca evreii israelieni sa emigreze in Israel, si intentia sa de a le acorda asistenta financiara sub pretextul ca vor trai mai bine decat in actuala situatie economica dificila din Tunisia", dupa cum a informat Ministerul Tunisian al Afacerilor Externe.

Ministerul a condamnat "amestecul" in treburile interne, condamnand "apelul tunisian de emigrare in Israel, in incercarea de a deteriora imaginea Tunisiei dupa revolutie, si de a crea suspiciuni cu privire la securitatea, economia si stabilitatea sa".

"Tunisia este, de cealalta parte, indignata de declaratiile unui oficial al guvernului, dintr-o tara care neaga in continuare dreptul refugiatilor palestinieni de a se intoarce in patria lor, sfidand legile internationale in mod rusinos", spune Ministerul Tunisian.

"Evreii tunisieni s-au format de-a lungul istoriei Tunisiei, ca parte integranta a societatii, traind in armonie perfecta cu diversele sale componente, si parte a drepturilor si libertatilor proprii, ca si comunitate religioasa independenta", conchide comunicatul oficial tunisian.

Potrivit cotidianului israelian Yediot Aharonot, Landver va acorda o suma de 10.000 de sekeli (aproximativ 2.000 de euro) fiecarui evreu tunisian care doreste sa se stabileasca in Israel, si 85.000 de sicli (17.000 de euro) fiecarei familii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.