Aproape 37% dintre credinciosii francezi aleg incinerarea

Lacasuri Ortodoxe: din Paris / AFP
Aproape 37% dintre credinciosii francezi aleg incinerarea

Aproape jumatate dintre francezi iau in calcul incinerarea celor dragi lor si a lor insisi, chiar daca cei care se declara credinciosi raman in mare masura legati de inmormantare, potrivit unui sondaj IPSOS pentru Serviciile Funerare ale Orasului Paris, publicat joi, 30 septembrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Potrivit sondajului, 47% dintre respondenti ar alege incinerarea pentru cei dragi lor, iar 52% pentru ei insisi. Ca raspuns la aceeasi intrebare, in 2008, 44% ar fi ales incinerarea pentru cei dragi si 53% pentru ei insisi.

Tendinta este aceeasi in toate regiunile: incinerarea celor dragi este aleasa de catre 43% dintre respondentii din nord-vest, 45% in Ile-de-France, 46% in nord-est, 49% in sud-vest si 52% in sud-est.

Aceasta alegere ramane minoritara in randul credinciosilor, la adresa funeraliilor unei rude, 37% dintre persoanele care se numesc credinciosi (practicanti sau nu) alegand incinerarea, si 41% inmormantarea. in schimb, aproape doua treimi dintre non-credinciosi prefera incinerarea (62% pentru apropiati si 67% pentru ei insisi).

Conform aceluiasi sondaj, aproximativ 4 francezi din 10 sunt atei sau non-credinciosi: 11% spun ca sunt credinciosi si practicanti, 47% credinciosi si non-practicanti, 41% non-credinciosi sau atei (1% din respondenti declarandu-se indecisi). in 2008, raspunsurile au fost foarte asemanatoare: 14% credinciosi practicanti, 44% credinciosi non-practicanti, 40% atei si non-credinciosi (2% nicio opinie).

Sondajul a fost realizat prin telefon, in perioada 23 – 24 iulie 2010, pe un esantion format din 1.017 persoane, cu varste de peste 15 ani, reprezentativ pentru populatia generala.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.