Doar 14% dintre britanici isi doresc vizita Papei in Marea Britanie

Lacasuri Ortodoxe: din Londra (Marea Britanie)
Doar 14% dintre britanici isi doresc vizita Papei in Marea Britanie

Doar 14% dintre britanici se declara in favoarea vizitei Papei in Regatul Unit, potrivit unui sondaj publicat de curand in ziarul The Times.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Doar 14% dintre cei 1508 adulti intervievati de catre institutul Populus aproba fraza: "Sunt in totalitate de acord cu vizita Papei, si nu ar trebui sa ne opunem costurilor inevitabile" de calatorie. 57% spun ca sunt, totusi, de acord cu fraza: "Nu am nicio opinie vizavi de vizita Papei, dar nu ar trebui sa se cheltuiasca banii contribuabililor".

Costul total al vizitei papale intr-o tara cu doar aproximativ 10% catolici, continua sa fie controversat in Regatul Unit. Guvernul va suporta intre 10 si 12 milioane lire sterline (12 – 14 milioane euro) si local, Biserica Catolica 9-10 milioane lire sterline (11 – 12 milioane euro).

Printr-un gest controversat, biserica locala a decis sa apeleze la o contributie financiara "in randul credinciosilor care doresc sa participe la evenimentele in aer liber”.

Biserica a recunoscut insa ca a fost dificil sa vanda biletele, in special pentru populatia din Birmingham unde "contributia" este de 25 de lire sterline (30 euro).

Sondajul publicat in Times confirma din nou distanta dintre opinia publica britanica si dogma catolica. 73% dintre respondenti cred ca Papa ar trebui sa renunte la opozitia fata de avort (contra a 21%), fata de mijloacele de contraceptie (79% contra a 17%), fata de homosexualitate (70% contra a 24 %) sau de hirotonirea femeilor (72% contra a 24%).

Deplasarea Papei Benedict al XVI-lea va fi prima vizita de stat a unui Papa in Regatul Unit. Ioan Paul al II-lea, in 1982, a fost primul pontif care s-a aflat in aceasta tara, dupa ce regele Henric al VIII-a a rupt legatura cu Roma si cu romano-catolicismul, in 1534, instituind Biserica Anglicana. Dar, atunci, a fost doar o vizita pastorala.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.