publicat în: Arhivă

Aproximativ 1 rus din 4 tine Postul Mare (sondaj)

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Aproximativ 1 rus, din 4, tine Postul Mare (sondaj)

Aproape un sfert dintre rusi (24%) respecta Postul Mare, incepand din aceasta zi de luni, 15 februarie 2010, pe durata celor 40 de zile pana la Pasti, principala Sarbatoare Ortodoxa, care in acest an va avea loc in data de 4 aprilie, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Levada.


Conform sondajului, realizat in perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2010, pe un esantion de 1600 persoane, 21% dintre respondenti au afirmat ca vor respecta un post alimentar macar partial, iar 3% au spus ca sunt gata sa il respecte cu strictete.

Aproximativ 1 rus din 4 tine Postul Mare (sondaj)

Numarul celor care afirma ca tin postul creste treptat, cu aproximativ 2% la fiecare patru ani, incepand din 1991, dupa prabusirea URSS, unde ateismul a fost elementul central al ideologiei sovietice, afirma Levada.

©KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Rusia este un stat laic, dar renasterea Ortodoxiei este incurajata si sustinuta de putere, care o vede ca pe un element important al identitatii nationale ruse.

Cele mai multe restaurante le ofera rusilor, in ultimii ani, meniuri speciale, in timpul Postului Mare. De asemenea, mancarea de post este disponibila si in mai multe institutii ori cantine oficiale, scoli, sau in avioane si trenuri.

©KSLCatalin / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010