publicat în: Arhivă

Parlamentul European, speriat de specialistii rusi, impiedica participarea acestora la dezbateri care ii privesc direct

Participarea unui specialist rus la audierile Parlamentului European privind libertatea religioasa in Rusia, a fost impiedicata

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles
Organizatorii audierilor Parlamentului European pe tema libertatilor religioase din Rusia nu au permis presedintelui Asociatiei Ruse a Centrelor pentru Studii Sectare si Religioase din Rusia, si autoritate proeminenta ortodoxa in sectarismul religios actual, Alexandru Dvorkin, sa participe la audierile de luni, 15 noiembrie 2010, a declarat specialistul rus pentru Interfax.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Le este frica sa auda adevarul despre activitatile sectelor religioase in Rusia", a declarat Dvorkin.

Vice-presedinte al Federatiei Europene a Centrelor pentru Cercetare si Informare privind Sectarismul (FECRIS) si presedinte al Consiliului Ministerului Justitiei al Expertilor de Stat in Studii Religioase, Dvorkin, a solicitat participarea la audierile despre libertatile religioase din Rusia si presupusele abuzuri ale legii privind extremismul impotriva minoritatilor religioase, stabilite pentru 15 noiembrie 2010. Audierile au fost organizate de membrul Parlamentului European, Cornelis de Jong, din Tarile de Jos, si de liderul Organizatiei non-guvernamentale "Drepturile Omului fara Frontiere", Willy Fautre, din Belgia. Lui Dvorkin i-a fost refuzata participarea, deoarece solicitarea sa (dosarul) ar fi ajuns prea tarziu. Doar ca… acest lucru nu era deloc adevarat, potrivit Biroului Rus la Uniunea Europeana.

Dvorkin a spus ca aceasta situatie este rezultatul unei erori tehnice a organizatorilor care "au primit o copie a scrisorii lui Fautre, prin care il descria pe acesta ca pe un" luptator odios impotriva sectelor", si care recomanda sa ii fie refuzata participarea. La conferinta au participat in schimb reprezentanti ai Statelor Unite, printre care si reprezentanti ai unor organizatii finantate de secte si care fac un lobby in sprijinul intereselor lor in Rusia.

Dvorkin a ajuns la Parlamentul European pe 15 noiembrie, in speranta ca problema se va rezolva si ca o va putea contacta pe vorbitoarea de limba rusa, membra si ea, Tatiana Jdanok din Letonia. Dar acestuia i-a fost refuzat accesul in cladirea Parlamentului European, sub pretextul unei intreruperi de calculator. in cele din urma, secretariatul lui Jdanok i-a asigurat un permis lui Dvorkin, care i-a fost acordat cu conditia ca va vizita sediul lui Jdanok, dar categoric sa nu participe la audieri, conform directivelor organizatorilor, despre care a fost informat si reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse in UE.

"Participarea mea la aceste audieri ar fi fost foarte limitata – doar cateva intrebari, dintre cele mai bune.Numai ca, si aceste doua intrebari posibile ar fi provocat panica si isterie printre organizatori. Acest lucru demonstreaza judecata lor totalitara, pe de o parte, si lipsa de profesionalism pe de alta parte. Au vrut sa lanseze un atac prin mai multe critici aduse la adresa Rusiei, cu ajutorul unor contra-facute "fapte" si situatii. Numai in acest fel pot explica eu reactia absolut inadecvata si anti-democratica a "luptatorilor pentru drepturile omului", atunci cand invataturile lor nu le mai sunt confortabile fiindca li s-ar putea alatura un specialist adevarat, care sa le respinga inventiile, pornind de la fapte", a mai spus el.

(INTERVIU) De remarcat! Biserica Ortodoxa Rusa stie cum sa ramana verticala impotriva deciziei de la Strasbourg privind paradele gay (ale homosexualilor)

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010