Muzeele Vaticanului, primele muzee din lume accesibile persoanelor cu deficiente de vaz si auz (vizite plurisenzoriale)

vatican muzeu tactil si auz Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Muzeele Vaticanului, primele muzee din lume accesibile persoanelor cu deficiente de vaz si auz

Dornice sa permita accesul persoanelor cu handicap la capodopere, Muzeele Vaticanului au instituit vizite speciale destinate persoanelor cu deficiente de auz si vaz. Persoanele cu deficiente de vedere au putut descoperi astfel, de exemplu, detaliile unor fresce renumite.


vatican muzeu tactil si auz Cei cu deficiente de auz primesc explicatii in limbaj mimico-gestual din partea unor lucratori instruiti ai acestor muzee: Capela Sixtina sau Muzeul sculpturilor Pio Clementino si capodopera lui Michelangelo (bolta Capelei Sixtine).

"Operele de arta ar trebui sa fie accesibile tuturor", a spus marti, 1 martie 2011, pentru presa, Cardinalul Giovanni Lajolo, responsabil la Vatican cu introducerea acestor noi servicii.

"Suntem primul muzeu din lume in care nevazatorii si surzii pot descoperi capodoperele", a salutat Prof. Antonio Paolucci, director de muzee. "?i, dorim ca pe viitor sa facem accesibile pentru nevazatori mult mai multe opere", a mai declarat el pentru AFP, prezentand astfel un "proiect ambitios".

Pentru nevazatori, doua lucrari au fost reproduse in relief, pentru a le permite acestora descoperirea tactila, cu o legenda in Braille. Dar, pentru a promova o cunoastere a picturii mai larg emotive, experienta atingerii este precedata de citirea unui text biblic pe tema asezarii in mormant a trupului lui Hristos si de o cantare gregoriana.

Deborah Tramentozzi, nevazatoare, a fost prima care a experimentat o astfel de vizita speciala. "Este o initiativa minunata, care permite descoperirea picturii si a frescei", a spus ea, in speranta ca "mai multe lucrari urmeaza sa fie puse la dispozitia nevazatorilor”.

Aceste vizite, cu o durata medie de doua ore sunt gratuite, dar trebuie sa fie programate. Fiecare persoana cu handicap poate intra cu un insotitor, care, de asemenea, beneficiaza de acces gratuit.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.