Asasinarea ministrului (crestin) al minoritatilor religioase din Pakistan

Shahbaz Bhatti Lacasuri Ortodoxe: din Islamabad
Mai multi atacatori necunoscuti au deschis focul si l-au ucis astazi, miercuri 2 martie 2011, pe ministrul pakistanez al minoritatilor religioase, crestinul Shahbaz Bhatti, la Islamabad, a declarat o sursa din spital pentru AFP.

Barbatii inarmati au deshis tirul asupra masinii acestuia, intr-un cartier de lux din capitala, a declarat pentru AFP Abdul Majid, un oficial al politiei din Islamabad.


"El era mort deja la sosirea in spital; a fost impuscat", a declarat pentru AFP, prin telefon, Azmatullah Dr Qureshi, purtatorul de cuvant al unuia dintre cele mai mari spitale din Islamabad, Shifah.

Crima are loc in mijlocul unor controverse, in aceasta tara musulmana, pe tema modificarii unei legi care prevede pedeapsa cu moartea in cazurile de blasfemie si crima, inca de la inceputul lunii ianuarie, initiata de un guvernator care a incercat sa apere un crestin condamnat la pedeapsa cu moartea pentru "insultarea" Profetului Mahomed (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Ministrul Bhatti, care a fost un sustinator al modificarii legii impotriva declaratiilor blasfemiatoare si, in plus, luptator impotriva violentelor si intimidarilor suferite de minoritatile crestine, se spune ca ar fi fost in mod regulat amenintat.

Atacatorii, cel putin doi barbati pe o motocicleta, au fugit dupa ce au tras o rafala asupra masinii acestuia, a spus politia.

in data de 4 ianuarie 2011, in plina zi, in fata ceainariei unui complex comercial, Posh, din Islamabad, Salman Taseer, guvernator al Punjab, provincia cea mai populata din Pakistan, a fost impuscat mortal de catre un politist de elita responsabil chiar cu protectia acestuia (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

Asasinul, care a sustinut ca Taseer aparase un crestin condamnat la moarte dupa ce a fost acuzat de sateni de insultarea lui Mahomed si pledase pentru un amendament la legea impotriva blasfemiei, a devenit un "erou" in ochii majoritatii populatiei Republicii Islamice Pakistan.

De doua luni, manifestatiile de sustinere a politiei si ostilitatile legate de schimbarea legii sunt in crestere in tara, iar guvernul, sub presiunea strazii, repeta la nesfarsit ca nu are intentia sprijinirii modificarii propuse de unii parlamentari.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.