publicat în: Arhivă

Un grup de rock japonez, in uniforme naziste: Sony Music isi cere scuze

Kishidan-SS-uniform Lacasuri Ortodoxe: din Tokyo
Sony Music si-a prezentat scuze astazi, miercuri 2 martie 2011, dupa ce una din trupele sale de rock japonez a aparut intr-o uniforma nazista, in timpul unei emisiuni MTV, provocand furia unei asociatii evreiesti americane.

Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul in Los Angeles, si-a exprimat "surprinderea si neplacerea" dupa ce i-a vazand pe cei sase membri ai grupului J-pop Kishidan imbracati in uniforme negre, asemanatoare celor din SS, cu simboluri naziste, precum crucea fier, craniul si vulturul.


Kishidan-SS-uniform "Regretam sincer si ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate Centrului Simon Wiesenthal si altora care s-au simtit jigniti", a declarat Sony Music Artists, intr-un comunicat lansat in aceasta dimineata, devreme, din Tokyo.

"Membrii Kishidan, de asemenea, isi exprima regretul profund si scuzele", se spune in declaratia semnata de catre presedintele Kimikazu Harada si Akira Takahashi, directorul general.

Compania a subliniat faptul ca aspectul uniformelor vazute pe MTV in data de 23 februarie 2011 "nu a urmarit transmiterea vreunui mesaj ideologic" si a promis ca "acest costum al Kishidan nu va mai fi folosit in viitor, ci se va renunta la el".

Unul dintre liderii Centrului Simon Wiesenthal, rabinul Abraham Cooper, reclamase marti faptul ca tinerii japonezi sunt "extrem de constienti de crimele impotriva umanitatii comise in timpul celui de-al doilea razboi mondial", de catre Japonia Imperiala si Germania nazista.

intr-o declaratie trimisa AFP, marti seara, de conducerea MTV Japonia, se anunta ca "nu s-a intentionat in niciun caz ofensarea cuiva", afirmandu-se retragerea imaginilor si fotografiilor chiar si de pe site-ul web al grupului japonez.