Un proiect controversat al unei biserici ortodoxe siriace din apropierea New Yorkului, din nou, pe ordinea de zi

Biserica din Hackensack SUAParohienii Bisericii Siriace ortodoxe Sfantul Gavriil din Hakensak – in total 120 de familii – vor sa construiasca o biserica mai mare, pe un teren care gazduieste in prezent Biserica Evanghelica Luterana Sfantul Marcu, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

Congregatia doreste sa demoleze cladirea de caramida a acestei biserici, aflata la intersectia dintre bulevardele Grand si Ross, pe care a cumparat-o in 2009, impreuna cu o casa cu doua etaje, pentru a face loc unei cladiri cu o suprafata de 1210 metri patrati, conform documentelor depuse la primaria orasului.

Noua structura va consta dintr-o biserica, o sala de sedinte si spatiu pentru studiu biblic si o scoala duminicala, conform planurilor – o copie a acestora a intrat in posesia Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe. Propunerea include, de asemenea, 37 de locuri de parcare, dar regulile orasului cer ca, la o asa cladire, sa se asigure cel putin 168 de locuri.

“Se inchid Biserici, in stanga si in dreapta, dar noi incercam sa mentinem una deschisa, fiind de folos comunitatii”, a spus pr. Asiz Hado, parohul bisericii, care a precizat ca planurile au fost din nou reduse (si nu este pentru prima oara cand se intervine asupra lor), atunci cand au fost prezentate municipalitatii.

Propunerea a generat deja opozitia rezidentilor din Ross Avenue, care spun ca nu doresc o biserica mare in vecinatatea lor, si nici un trafic crescut si parcari pe strada. Rezidentii, de asemenea, sustin ca mai multe masni i-ar putea afecta afecta negativ pe unii dintre adultii cu handicap, si pe copii, pe cei care folosesc scaune cu rotile si care traiesc la bloc.

“Trebuie sa-si construiasca o biserica compatibila cu cea care se afla deja acolo”, a spus Tim Caruci, care traieste pe Ross Avenue de mai mult de 40 de ani. “Aceasta cladire este una prea mare pentru un asa spatiu”.

Obiectiile nu sunt insa ceva nou pentru parohienii Bisericii Sfantul Gavriil, care au trecut, de asemenea, prin probleme asemanatoare cu rezidentii din Hawort cu mai multi ani in urma, acolo unde isi propusesera initial sa construiasca aceasta biserica.

In 2008, dupa cinci ani de audieri si litigii, primisera deja permisiunea construirii Bisericii Sf. Gavriil, pe un teren din Hawort. Proiectul includea pe atunci un Altar, o sala multi-functionala si 60 de locuri de parcare.

Utilajele de constructii incepusera lucrul in Hawort, cand Presedintele Consiliului de administratie al bisericii a declarat ca adunarea este indecisa daca ar trebui ca Biserica sa fie construita in Hakensak sau Haworth.

Sf. Gavriil functionase in Hackensack din 1994. Pe atunci erau doar 30 de familii, care doreau sa participe la slujba in limba aramaica, limba pe care o vorbea Iisus.

Cei mai multi dintre membrii bisericii sunt din prima generatie de imigranti din Turcia de sud.

Hado a spus ca oficialii bisericii sunt gata sa se intalneasca cu vecinii din Hakensak si sa le asculte problemele, pentru a conveni asupra modificarilor.

“Este comunitatea lor, ne dorim sa fim parte din comunitatea lor, si vom lucra cu ei”, a spus Hado, un inginer pensionar civil, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.