(VIDEO) O mica slujba in biserica din Diyarbakir, un semn mare de reconciliere. Slujba in Surp Giragos in luna octombrie 2011

Biserica Surp Giragos din DiyarbakirO mica slujba in biserica din Diyarbakir, dar un semn mare de reconciliere

Armenii din diaspora si clerul au slujit sambata, 18 iunie 2011, intr-un lacas crestin din Diarbakir, o speranta a multora in “viitorul multicultural” al acestui oras din sud-estul Turciei (Anatolia).

“Sunetele clopotelor s-au auzit din nou pe acest pamant”, a spus primarul Diarbakir, Osman Baidemir, dupa slujba scurta de rugaciune din Biserica Giragos. “Au fost necazuri multe in experientele din trecut. Condamnam cruzimea acelor zile si ne dorim un nou inceput”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

– un articol KSLCatalin

“Diarbakir a fost un oras multicultural in trecut, dar am pierdut foarte mult datorita politicii unidirectionale a republicii turce. Pentru a putea sa reinvie pacea sociala, trebuie sa invatam lectiile oferite de trecut si de istorie. Kurzii isi doresc sa traiasca impreuna si sa se imbratiseze cu aceste populatii pe care actorii hegemoniei i-au facut sa se certe unii cu altii”, a spus viceprimarul Diyarbakir, Abdulah Demirbas pentru Hurriyet Daily News, adaugand ca personal este foarte incantat sa-i primeasca pe oaspeti.

Restaurarea Bisericii Giragos “a fost larg sustinuta de armenii din Istanbul, desi Ministerul Turc al Culturii, Municipiul Sur Diarbakir si armenii din diaspora au participat, de asemenea, la renovarea bisericii.

Mai mult decat atat, primarul Baidemir si-a intampinat oaspetii cu garoafe la biroul sau, imediat dupa slujba, declarand ca este constient ca “este destul de tarziu sa mai faci ceva pentru armenii de aici”.

Intre timp, Arhiepiscopul si adjunctul Patriarhului, Aram Atesian declara: “Este un inceput. Armenii pot veni la Diarbakir si sa viziteze tara in care s-au nascut. Trag speranta ca aceasta tendinta va continua”.

Biserica Surp Giragos din Diyarbakir slujba iunie 2011

Apreciata ca fiind cea mai mare biserica din Orientul Mijlociu, de catre unii experti, Biserica istorica Surp Giragos va gazdui o slujba grandioasa, insa, abia in luna octombrie 2011. impreuna cu reprezentantii Bisericilor Armene Apostolice din intreaga lume, sunt asteptati cu aceasta ocazie si reprezentanti ai bisericilor surori si nume de frunte din diaspora.

Sosit din Toronto, un fost rezident al Istanbulului, Rafi Bedrosian, marturisea sambata trecuta ca au existat, din pacate, unele dificultati in perioada de colectare de fonduri de la armenii din diaspora pentru restaurarea acestei Biserici. “Nu au vrut sa doneze bani pentru restaurarea bisericii, deoarece au crezut ca se va face totul doar in interesul turc si kurd. Pentru diaspora, este inca vie trauma din 1915”, a mai spus el.

Costul total al restaurarii se ridica la aproximativ 2.5 milioane dolari, iar de indata ce biserica va fi deschisa pentru slujire, mai multe cladiri anexe vor gazdui proiecte artistice si culturale, mai indormeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

type=“application/x-shockwave-flash”wmode=“transparent”id=“player2″name=“player2″src=“http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/player/mediaplayer-5.5/player.swf”width=“500″height=“380″allowscriptaccess=“always”allowfullscreen=“true”

flashvars=“file=http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/categorii/modul-site/video/Renovare Biserica SURP GIRAGOS Diyarbakir Turcia.flv&skin=http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/media/video/player/mediaplayer-5.5/glow.zip&logo=http://www.lacasuriortodoxe.ro/live/player/banner.png&autostart=false”
/>

– un articol KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.