Ortodocsii disidenti din Ucraina par sa-si doreasca apropierea de Moscova

Biserica Ortodoxa Rusa sustine ca unii reprezentanti ai bisericilor non-canonice ucrainene sunt gata sa intre in Biserica Ortodoxa Ucraineana din Patriarhia Moscovei.

Anuntul a fost facut in cadrul unei legaturi televizate intre Kiev si Moscova (Rusia), intitulata "Vizita Patriarhului Kirill al Moscovei si al intregii Rusii in Ucraina", de catre presedintele adjunct pe relatii externe bisericesti, Mikola Balasov.

©Traducere si redactare: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe®


Potrivit lui Balasov, reprezentantii bisericilor non-canonice si-au exprimat intentia de a intra in Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei in mai multe discutii private.

in plus, Balasov a spus ca problema disidentei in ortodoxia ucraineana poate fi analizata la reuniunea Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, din timpul vizitei lui Kirill in Ucraina, pe 25 iulie 2010.

La randul sau, presedintele departamentului de informatii al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Lehoida, a spus ca adversarii vizitei lui Kirill in Ucraina, din 2009, si-au schimbat atitudinea fata de Patriarh.

Seful departamentului Sinodal pentru relatiile dintre biserici si societate al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Chaplin, a remarcat de partea sa faptul ca Ucraina este spiritual apropiata de inima lui Kirill.

Totodata, Chaplin a mai spus ca in 2010, ca si in 2009, o multime de credinciosi vor participa la evenimentele la care va lua parte Kirill.

Conform cotidianului Ukrainian News, in perioada 20 – 28 iulie 2010 Kirill va vizita Odesa, Kiev si Dnipropetrovsk.

in timpul vizitei sale viitoare in Ucraina, Patriarhul Kirll se va intalni cu primul-ministru ucrainean Mikola Azarov.

"Am abordat problema intalnirii intre Patriarhul Kirill si Presedinte [Ianukovici], dar conform programului, presedintele va fi absent din Kiev, la acel moment, motiv pentru care Patriarhul Kirill si Presedintele [] Viktor Ianukovici nu se vor intalni", a declarat Protopopul Mitrofan.

Potrivit acestuia, vizita Patriarhului Kirill in Ucraina pune bazele reuniunilor si discutiilor intre reprezentantii diferitelor confesiuni si ofera dovada sprijinului sau in unificarea Ortodoxiei ucrainene.

Protopopul a mai remarcat, in plus, faptul ca vizita patriarhului este pastorala si nicidecum una politica, iar programul vizitei constituie o dovada in acest sens.

Comentand, cu privire la posibilitatea manifestarii unor proteste impotriva vizitei patriarhului in Ucraina, protopopul Mitrofan a explicat ca aceasta "este o manifestare a transformarilor democratice din societatea noastra".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.