publicat în: Arhivă

(ALBUM FOTO) Casuta din povesti / Fara mistrie. Numai apa si hartie.

Casuta din povesti / Fara mistrie. Numai apa si hartie.

Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte, in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde au construit prima casa din hartie in perioada 21 aprilie – 23 septembrie 2010. Casuta din povesti va sta, timp de doua saptamani, in fata Muzeului Taranului Roman (?os. Kiseleff nr. 3). Ulterior, va fi expusa si in alte locatii specifice. Proiectul, sprijinit de Ambasada Frantei in Romania, Raiffeisen Bank si Farmexim S.A., a implicat si responsabilizat comunitatea prin colectarea deseurilor de hartie si refolosirea lor, cu ajutorul voluntarilor.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


La evenimentul de inaugurare au participat Dr. Virgil ?tefan Nitulescu, Director general interimar – Muzeul Taranului Roman, Jean-Baptiste Cuzin, Atasat de cooperare tehnica, Adjunct al Consilierului de cooperare si actiune culturala – Ambasada Frantei in Romania, muzeografi, cercetatori, scriitori, precum si o parte dintre voluntarii care s-au inscris in proiect. Acestia au turnat, in prezenta invitatilor, o barna din hartie. Actiunea lor a fost urmata de lansarea expozitiei fotografice „Fundatia”. Fotografiile, imprimate pe hartie manuala, surprind voluntarii in diferite ipostaze de lucru. Fundatia este baza necesara oricarei constructii. Fundatia casei din hartie, desi invizibila, este la fel de solida ca aceea traditionala. Ea este alcatuita in intregime pe umerii si de mainile voluntarilor.

Casuta din povesti este o lucrare realizata integral din pasta de hartie, obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale. Turnarea pastei in volume puternic presate si modalitatea de imbinare a pieselor finite au contribuit la cresterea rezistentei. Acesta tehnica de presare intensiva permite construirea de locuinte. Astfel, hartia reciclata manual poate deveni unul dintre cele mai accesibile materiale pentru realizarea unei case.

Casa este alcatuita din:
– 6 randuri de barne, un rand cuprinde cate 5 barne, in total, 30 de barne;
– un rand de 5 grinzi suprapuse peste barne;
– 6 perechi de capriori, fixate de grinzi;
– 14 scanduri prinse de capriori;
– 24 de placi-tigle, asezate pe scanduri; maresc rezistenta ansamblului acoperisului;
– cadrul usii, format din 4 barne, genereaza structura de rezistenta a fatadei.

Barnele sunt prinse intre ele prin metoda traditionala de imbinare, utilizata la constructia caselor de lemn. Pentru unirea lor au fost folosite 3 kilograme de adeziv de cotor si peste 300 de cuie de lemn, manufacturate din ramuri cazute sau taiate la curatarea copacilor. Piesele au fost decupate cu fierastraul si gaurite cu bormasina astfel incat sa se obtina o imbinare cat mai corecta.

Acoperisul este tratat cu un strat de rasina bruta. Celelalte suprafete exterioare sunt protejate de umezeala prin aplicarea unei dilutii de rasina. Rasina a fost culeasa din zona muntelui Vulcan, de pe brazi si molizi, iar pentru folosire, a fost topita sau fiarta in apa.

Podiumul, pe care este amplasata casa, este facut din scanduri si barne, sortate din deseuri de lemn, postate pe doua doage groase. in acest fel, constructia poate fi amplasata pe suprafete neregulate si are un punct de rezistenta minima controlata, prin atributul de miscare permisiva a intregului ansamblu.

Constructia este partial tencuita pe interior, cu pasta de hartie incleiata, de culoare galbena, cu inserturi de sapte seminte de flori si iarba. Rosturile exterioare sunt chituite cu pasta de hartie. Podeaua este nivelata cu un strat de hartie alba, cu inserturi de seminte de flori, ce pot sa germineze in functie de temperaturi.

Toate piesele au in compozitie o tesatura de sfori si fibre de canepa, care le mareste rezistenta mecanica. O parte dintre ele contin inserturi de matase rosie, petale de tei si fire de iarba.

Date tehnice

– Dimensiunile casei: 130 cm latime/180 cm lungime/155 cm inaltime.
– Au fost turnate 96 de piese, din care s-au folosit 89.
– Volumele sunt presate cu o putere de 5-12 tone.
– Piesele au aceleasi dimensiuni: 86/16 cm. Difera numai grosimea lor, in functie de necesitatile avute.
– Placile acoperisului au 50/50 cm, cu o grosime ce variaza intre 1,5–3 cm.
– Podiumul este de 160/210/30 cm.
– O barna are grosimea intre 8-12 cm. Pentru turnarea ei se folosesc aproximativ 5 kg de deseuri de hartie. Greutatea unei barne ude este de aproximativ 15 kg, uscata avand intre 7-10 kg.

Casa din hartie are o greutate totala de aproximativ 500 de kilograme. Timpul de lucru a fost de 5 luni, echipa Atelierului de Carte fiind completata de 53 de voluntari. Cinci dintre ei au venit constant in programul de voluntariat al proiectului. Diverse companii si peste 100 de persoane au donat 5 tone de deseuri de hartie, din care au fost reciclate aproximativ 900 de kilograme. Restul cantitatii va fi folosit in proiectele care vor continua acest experiment: Casa Cartilor si constructia unei case de dimensiuni reale, cu structura de rezistenta complexa.

Declaratii:

Dr. Virgil ?tefan Nitulescu, Director general interimar, Muzeul Taranului Roman
„Ca mai toate natiunile contemporare, romanii au trecut prin epoca lor de aroganta fata de natura. Credeam ca ii suntem superiori (si asta, inainte ca Stalin sa rosteasca celebra lui sentinta <omul va invinge natura>), credeam ca putem sa ne izolam de ea in turnurile noastre din otel si beton.
Apoi, am devenit mai umili. Am invatat umilinta, atata cat am invatat-o, atunci cand am inteles, greu si incet, ca, daca vrem sa avem un viitor pe aceasta planeta, trebuie sa respectam mediul in care traim, ca nu noi suportam mediul, ci natura ne suporta pe noi.
Muzeul National al Taranului Roman a avut norocul sa fie nascut, sa fie facut, de un grup de oameni care s-au aplecat cu piosenie, cu respect, nu numai fata de taran, ci si fata de tot ceea ce reprezinta natura in care satul romanesc s-a dezvoltat. Cu acelasi respect, muzeul nostru incearca (dupa micile noastre puteri) sa intoarca omul contemporan catre natura si catre un mod de trai cat mai apropiat de simplitatea indusa de piatra si de materialele organice. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne intoarcem la bordeie si colibe, ci ca trebuie sa experimentam (tehnologia ne permite, azi) caile unui model de dezvoltare durabila, in acord cu ritmurile naturii si nu impotriva ei.
Proiectul Casuta din povesti. Fara mistrie. Numai apa si hartie. este un exemplu recent al acestui efort continuu. incepem cu o casuta. Vom continua, poate, cu o casa. Nu vom putea locui in ea. Dar ne va da de lucru mintii, pentru punerea temeliei unui alt mod de viata: mai aproape de fiinta noastra adevarata (ascunsa, acum, printre hartiile de birou si carora incercam sa le dam, si prin proiectul nostru, o a doua viata) si, poate, de viitorul nostru.”

Razvan Supuran, Hartier, Atelierul de Carte, Muzeul Taranului Roman
„Mult mai greu a fost decat imi imaginasem; mult mai bine a iesit decat credeam ca se poate. Le multumesc celor care ne-au ajutat, celor care au lucrat. Cu har interior, imposibilitatea de a aseza hartia in forme – formele, una peste alta si deasupra – a fost desfacuta si zidita a fost si aceasta lucrare. Cu rasina in par, casuta din mar si crucea la raspar. Pe drumul inainte se intrezareste deja fundatia unei case din realitatea noastra.”

Anamaria Bogdan, Manager Comunicare, MaiMultVerde
„Casuta din hartie este un exemplu concret de refolosire a resurselor. Daca pana acum vorbeam despre reciclarea hartiei pentru a contracara defrisarile si utilizarea lemnului pentru producerea hartiei, acum vedem ca hartia la care renuntam destul de usor se poate transforma in materialele necesare realizarii unei case. Solutia oferita de Atelierul de Carte nu este doar ingenioasa, ci si o dovada de dezvoltare si utilizare durabila a resurselor.”

Corina Vasile, Director Relatii Publice, Raiffeisen Bank
„Am ales sa sustinem acest proiect pentru polivalenta sa. El imbina cu succes creatia artistica, responsabilizarea fata de mediul inconjurator si voluntariatul, aducand in atentia publica mestesuguri ce nu ar trebui uitate. Pentru publicul din Romania este un exemplu de buna practica pentru ca a adus impreuna, pentru un scop comun, institutii de stat, companii si organizatii non guvernamentale. Ne dorim ca aceasta casuta de hartie sa reprezinte un punct de reper pentru alte proiecte de acest gen."

Ovidiu Buluc, Director General, Farmexim S.A.
„Suntem fericiti ca am avut oportunitatea de a sustine acest proiect social unic si extrem de important pentru viata si sanatatea oamenilor. Casuta din Povesti este mai mult decat o realizare deosebita, este o promisiune de salvare facuta mediului inconjurator. Reciclarea hartiei trebuie sa devina un act reflex pentru fiecare dintre noi.
Farmexim a mai sustinut, de-a lungul timpului, demersuri similare, unul dintre cele mai importante fiind chiar proiectul intern de reciclare a hartiei, <Recicleaza pentru sanatate>, initiat in 2009, in cele 3 companii ale grupului: Farmexim, Help Net si Green Net. in fiecare birou din sediul central exista cosuri de plastic speciale pentru hartie, iar angajatii au fost informati despre importanta acestui proces, astfel incat demersul se bucura de un real succes.”

Voluntari

Roxana Sahanagiu, 22 ani, studenta la Masteratul de Teoria si Practica Editarii
„in casuta de hartie locuim in primul rand noi, cei care am construit-o pas cu pas si apoi voi, cei care o priviti, va minunati si va ganditi, macar pentru o clipa, ca v-ar placea sa fiti copii, sa fiti mici si sa priviti lumea din interiorul ei.”

Ioana Coman, 19 ani, Tarnaveni
„Atunci cand am auzit despre un asemenea proiect de reciclare, m-am gandit: <Uau, ii mai pasa cuiva in tara asta!>, asa ca m-am alaturat echipei din Bucuresti la ridicarea casutei din file de poveste. Experienta mea, desi scurta, a fost benefica si a devenit chiar prilej de reflectii poetice – atunci cand se ivea cate un zambet in galeata in care rupeam hartiile pentru a le recicla.”

Andrei T?nase, 24 ani, Asistent cercetare biochimie
„O casuta de hartie
Pentru mine, pentru tine, pentru noi.
Pentru copiii din voi,
Pentru idei pline de fantezie.”

MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010