publicat în: Arhivă

Ecuadorul reactioneaza in fata Vaticanului

Lacasuri Ortodoxe: din Quito – Ecuador
Presedintele Ecuadorului se opune numirii unui “fundamentalist” de catre Vatican

Rafael Correa Presedintele ecuadorian, Rafael Correa, a avertizat zilele trecute ca nu va permite sectorului fundamentalist al Bisericii Catolice sa existe in tara sa, facand referire la numirea unui preot apropiat al unei cunoscute societati apostolice de Vestitori ai Evangheliei.

"Nu vom permite acestei sectiuni extremiste fundamentaliste a Bisericii sa mentina aceasta tara in relatii de subordonare”, a declarat Correa la radio, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

El a facut aceasta declaratie la cateva zile dupa ce a reclamat numirea unui preot dintre Vestorii Evangheliei, in provincia Sucumbios (nord-est), o asociatie internationala de credinciosi, in majoritate laici, recunoscuta de Biserica Catolica.


Preotul argentinian in cauza, Rafael Ibarguren, ar fi responsabil cu administratia interimara a Vicariatului acestei provincii frontaliere din apropierea Columbiei.

Rafael Correa este un lider socialist care nu isi ascunde credinta catolica si se arata sustinator al unei teologii libere.

Potrivit ministrului adjunct de externe, citat de AFP, Kintto Lucas, Vestitorii Evangheliei sunt vinovati de "activism politic".

El a spus ca Vestitorii Evangheliei au avut legaturi "cu sectoare apropiate dictaturii din Chile, si ultraconservatorilor din America Latina".

Presedintele Conferintei Episcopale a Ecuadorului, Monseniorul Antonio Arregui, a declarat ca acuzatiile sunt "nefondate" si ca pozitia guvernului nu reprezinta altceva decat un "amestec in viata Bisericii", considerand ca acest caz putea foarte bine sa fie solutionat pe cai diplomatice.

Lucas, la randul sau, a continuat sa avertizeze ca, in lipsa unui acord cu Vaticanul, Quito si-ar putea "revizui" pozitia in tratatul care reglementeaza relatiile dintre Ecuador, o tara 90% catolica, si Vatican.