In mod sigur Biserica Ortodoxa Sarba nu-l va invita pe Papa la celebrarea a 1.700 de ani de la Edictul de la Milano, in 2013, la Nis

papa benedict si cardinalul stepinac 2011 Cel mai probabil, Biserica Ortodoxa Sarba nu-l va invita pe Papa Benedict al XVI-lea sa participe la celebrarea a 1.700 de ani de la Edictul de la Milano, in orasul Nis, in anul 2013, intrucat Sinodul acestei Biserici nu a cazut de acord asupra acestui punct, conform Tanjug, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In vizita sa in Croatia, Papa a vizitat mormantul Cardinalului croat Stepinac Alojzije (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care a fost judecat dupa al doilea razboi mondial, pentru cooperare cu nazistii.


Faptul ca Papa a creat mai multe discutii laudandu-l pe Stepinac, a dovedit cat de enorme sunt diferentele, in ce-l priveste pe Stepinac, intre Biserica Catolica si cea Ortodoxa.

Iovan Mirkovici, fostul director al Parcului Monument Iasenovaci spune ca “Teza Vaticanului, conform careia Stepinac i-ar fi salvat pe evrei este una fara acoperire”.

“Daca ar fi salvat viata unui singur evreu, Israelul l-ar fi proclamat pe Stepinaci ca Drept intre Neamuri. Cred ca au existat unele incercari in acest sens, dar toate au esuat”, spune Mirkovici.

in ceea ce priveste relatia lui Stepinac cu sarbii, totul este clar conform lui Mirkovici, care a facut o serie de declaratii pentru revista Blit.

“In mod sigur intra in responsabilitatea sa sa-i converteasca pe sarbi la catolicism. in al doilea rand, numarul mare de preoti ai sai (ustashis) au comis infractiuni, alaturi de altii. in al treilea rand, el a fost preot militar suprem si toti preotii militari delegati la unitatile ustashi se aflau sub autoritatea sa. Stepinac stia despre Iasenovaci si despre toate lucrurile oribile care se intamplau acolo”, mai spune Mirkovici, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.