Biserica Ortodoxa Rusa reactioneaza. Intalnirea “primelor” 5 Biserici Ortodoxe… sau crearea Axei Ortodoxiei Mondiale (o tendinta afisata de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I)

Mitropolitul Ilarion si axa ortodoxiei mondiale Biserica Ortodoxa Rusa reactioneaza. Intalnirea “primelor” 5 Biserici Ortodoxe… sau crearea Axei Ortodoxiei Mondiale (o tendinta afisata de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I)
Mitropolitul Hilarion, presedintele Departamentului Pentru relatii Externe al Pariarhiei Moscovei, considera nepotrivita intentia Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu, de a organiza o conferinta la care sa participe primatii primelor cinci Biserici Ortodoxe mari, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

El a declarat in cadrul unui interviu acordat Interfax:

– un articol KSLCatalin


“Daca intalnirea este destinata discutarii aspectelor de interes comun, atunci ele sunt interesante pentru toate Bisericile Ortodoxe, care ar trebui sa participe la conferinta. Este dificil de acceptat faptul ca un anumit grup de Biserici este privit ca “axa a Ortodoxiei in lume”, pur si simplu datorita autocefaliei de mai mai lunga durata, care le caracterizeaza. Pericolul consta in a vedea Bisericile Ortodoxe impartite in Biserici de “prima” si de “a doua” speta.

Daca ne dorim sa pregatim si sa organizam Marele si Sfantul Sinod Ortodox, va trebui sa ne bazam pe principiile ecleziologice care unesc Ortodoxia, si sa respingem tot ce este de natura sa cauzeze neliniste si diviziune.

Recent, am aflat ca Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, intentioneaza sa-i invite pe intaistatatorii primelor cinci Biserici, la o intalnire. Aceasta intalnire ar fi fost dedicata, in principal, situatiei Ortodoxiei in Orientul Mijlociu. Patru vechi Patriarhii si Arhiepiscopia Ciprului, fondate in timpurile apostolice, se situeaza in aceasta regiune. Situatia a devenit si mai tensionata in ultimele luni, Ortodoxia trecand aici prin momente dificile. intelegem perfect ca o astfel de intalnire se impune in conjunctura actuala. Am fi putut discuta aici si despre o conferinta convocata in urma cu un an in Cipru, de catre Arhiepiscopul Hrisostom. La ea au participat primati din Bisericile din Alexandria, Antiohia, Ierusalim si Cipru.

Stim ca pe ordinea de zi a reuniunii, care se planifica in prezent, sunt incluse insa si probleme relevante pan-ortodoxe. in special, pregatirea Marelui si Sfantului Sinod. Includerea problemlor pan-ortodoxe pe ordinea de zi a reuniunii este motivata de necesitatea rolului special al Bisericilor a caror autocefalie a fost aprobata de Sinoadele Ecumenice, despre care se poate spune ca constituie “axa” Ortodoxiei mondiale. Noi avem o altfel de viziune asupra patriarhiilor “mai mari”. in ceea ce priveste problemele de interes comun, este esential sa le analizam impreuna, in conformitate cu principiile de cooperare pan-ortodoxe. Toti ne dorim sa combinam eforturile Bisericilor locale, indiferent de momentul aparitiei lor”, a spus Ilarion, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

In ce priveste declaratiile recente ale Arhiepiscopului Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, care pretinde locul al cincilea in ordinea din diptice (loc ocupat de Biserica ortodoxa Rusa), Mitropolitul Ilarion a declarat ca “orice revizuire a pozitiei din diptice este absolut irelevanta. Acest lucru ar putea intarzia Marele Sinod”.

– un articol KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.