Curtea Suprema Indiana a amanat verdictul legat de un sit religios

Curtea Suprema Indiana a amanat verdictul legat de un sit religios „sensibil”, disputat intre musulmani si hindusi

Curtea Suprema Indiana a amanat verdictul prevazut pentru vineri, 24 septembrie 2010, legat de un sit religios disputat intre musulmani si hindusi, responsabil pentru unul dintre cele mai grave valuri de violenta comunitara de la declararea independentei, au declarat joi surse judiciare, citate de AFP.

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


inalta Curte de la Allahabad, din nordul statului Uttar Pradesh, trebuia sa decida vineri asupra proprietatii unui sit religios din Ayodhya, care adaposteste ruinele unei moschei si ale unor temple hinduse. Autoritatile guvernamentale si religioase s-au temut sa ia o decizie.

Verdictul a fost amanat pentru cel putin o saptamana, dupa ce Curtea Suprema a decis sa examineze o petitie depusa de o persoana particulara, cerand timp pentru o mediere interconfesionala.
„Curtea Suprema a amanat verdictul pentru Ayodhya. Ordinul stipuleaza ca inalta Curte din Allahabad nu poate lua o decizie maine” (vineri), a declarat o sursa judiciara a Curtii Supreme.

?edinta urmatoare a fost stabilita pentru 28 septembrie.
„Incercam sa precizam Curtii ca dosarul ar trebui amanat si ca ar trebui sa se ceara partilor implicate in litigiu – liderilor religiosi – sa se reuneasca pentru a rezolva situatia in mod amiabil”, a declarat Mukul Rohatgi, un avocat al reclamantului, un functionar pensionat.
„Aceasta problema nu priveste 10 sau 100 de persoane. Ea implica milioane de persoane si toate partile interesate ar trebui sa fie reprezentate”, a adaugat el.

in 1992, extremistii hindusi au daramat acesta moschee, provocand violente pe motive interconfesionale, care au dus la uciderea a peste 2000 oameni. Nationalistii hindusi cred ca moscheea Babri din Ayodhya (sec. XVI) a fost construita de imparatul mongol Babar pe locul sanctuarului inchinat zeului lor, Rama. Din 1992, complexul de la Ayodhya este inconjurat de sarma ghimpata si pazit de forte paramilitare. in asteptarea verdictului de vineri, 200 000 de membri ai fortelor paramilitare si de politie au fost desfasurate in Uttar Pradesh, preventiv.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.