Controverse in Indonezia, in urma confirmarii legii anti-blasfemie

Lacasuri Ortodoxe: din Jakarta
Controverse in Indonezia, in urma confirmarii legii anti-blasfemie

Aparatorii drepturilor omului si-au exprimat ingrijorarea marti, 20 aprilie 2010, in urma respingerii unei cereri de revizuire a legii anti-blasfemie, de catre Curtea Constitutionala Indoneziana, prin care aceasta pedepseste orice "deviatie" vizavi de cele sase religii acceptate in tara.


Dupa saptamani de dezbateri, uneori aprinse, Curtea a respins luni petitia depusa de grupurile reprezentante ale musulmanilor moderati, ale religiilor minoritare si ale aparatorilor laicismului.

Judecatorii a decis ca legea este imperfecta, dar ca ea nu a incalca Constitutia celei mai mari tari musulmane din lume, unde libertatea religioasa este garantata in mod oficial.

Adoptata in 1965, legea prevede o pedeapsa maxima de cinci ani inchisoare pentru oricine este gasit vinovat de "ostilitate sau ura” fata de religie, de denigrare sau interpretari "deviante" fata de islamism, budism, hinduism, catolicism, protestantism sau confucianism.

intr-o tara unde aproape 90% din populatie este musulmana, suporterii revizuirii legii considera ca, uneori, legea este "deturnata" de anumite miscari pentru a face presiuni asupra celorlalte comunitati. Ei au invocat in special actele de intimidare impotriva bisericilor crestine si campania din 2008 impotriva sectei musulmane Ahmadiyah.

”Decizia Curtii este un pas inapoi in ce priveste libertatea religioasa”, a raspuns organizatia Human Rights Watch (HRW).

Ea risca sa “exacerbeze, probabil, tensiunile sectare", a spus profesorul american Cole Durham, citat de France Presse, deoarece scuza actele discriminatorii impotriva minoritatilor religioase sau ateilor.

Guvernul si miscarile musulmane cele mai importante, in schimb, au salutat mentinerea legislatiei care asigura, potrivit acestora, "respectul pentru religie".

©traducere si redactare Carmen-Ana Ion / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 14/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.