Consiliul Europei… a decernat Moscheei din Bradford premiul I al concursului “Minaretele cele mai frumoase din Europa”

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Parlamentul European)
Moscheea din Bradford a castigat concursul "Minaretele cele mai frumoase din Europa"

Moscheea din Bradford – Marea Britanie – a castigat, dintre toate cele 53 care au concurat in competitia "Minaretele cele mai frumoase din Europa", premiul cel mare decernat marti, 20 aprilie 2010, de… Parlamentul European de la Strasbourg.


Moscheea Madni din Bradford, cu cele patru minarete ale sale, inaugurate anul trecut, a devansat moscheile din Stockholm, Roma, Granada (Spania) si Oslo, a declarat initiatorul acestui concurs, COJEP International, un ONG al imigrantilor turci in Franta, partener al… OSCE si al Consiliului Europei.

Un juriu "multiconfesional, multietnic si cuprinzand membri provenind din medii diferite – inclusiv un rabin, un teolog protestant elvetian, un preot al Bisericii Anglicane si reprezentanti ai Consiliului Europei – a examinat un numar total de 53 de edificii religioase situate in 13 tari de pe continent.

Numai minaretele construite in ultimii 50 ani au fost selectate: "Am refuzat orice minarete istorice, cum ar fi cele din Andaluzia, Bosnia sau Paris, pentru ca am vrut un concurs legat la Islamul imigrat recent", a declarat un oficial al ONG-ului Veysel, Filiz.

Juriul a decis, pe baza unor criterii estetice, dar si pe "adaptarea minaretelor la urbanismul local”.

Ideea concursului a urmarit sa demonstreze faptul ca “minaretele nu ar trebui sa transmita temeri sau prejudecati", conform lui Filiz.

"Moscheile trebuie sa fie vizibile de la distanta, fiind obligatoriu, pentru ca Islamismul din Europa sa functioneaze perfect, ca moscheile sa fie deschise societatii. Daca Islamul se ascunde in pesteri, nu poti sti atunci ce propovaduieste", a argumentat acesta in continuare.

Initiativa a fost puternic criticata de catre gruparile de dreapta, inclusiv pe Internet, si a fost obiectul unor mesaje si caricaturi jignitore, a spus Filiz: "Acest lucru arata ca munca noastra deranjeaza”.

©traducere si redactare Bogdan Roman / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 14/2010

Nu uitati! Concursul nostru, aici: … pentru copiii Dvs.!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.