Doi comercianti crestini ucisi in 24 de ore, la Mosul

Lacasuri Ortodoxe: din Mosul (Irak)
Doi comercianti crestini ucisi in 24 de ore, la Mosul (AFP)

Doi comercianti crestini, trecuti de 40 de ani, au fost impuscati in 24 de ore in orasul nordic Mosul, unde au fost comise mai multe crime in randul membrilor acestei comunitati.

Un zarzavagiu syriac catolic, Fatoukhi Mounir, a fost ucis luni, 15 februarie 2010, in jurul orei 18:30 (15:30 GMT), de barbati neidentificati, in magazinul sau, acestia deschizand focul asupra magazinului din Sahaba, un cartier situat in vestul orasului situat 350 km nord de Bagdad – a declarat politia.


Duminica, 14 februarie 2010, un alt comerciant, care vindea “kebbé chaldeana” (mancare facuta dupa o reteta traditionala locala), Rayan Salem Elias, a fost si el impuscat in afara localului, in estul Mosulului.

"Minoritatea crestina a devenit o problema in cadrul alegerilor, dar aceasta se intampla si cu mult inainte de alegeri. Doi crestini au fost ucisi de la inceputul acestei campanii electorale" vineri, 12 februarie 2010, a declarat Hazem Girgis, un diacon al Bisericii Ortodoxe siriace Sf. Efrem din cartierul Shurta, situat in centrul Mosulului.

"Suntem ingroziti. Ne omoara pentru a goli Mosulul de aceasta componenta a sa, iar fortele de ordine nu sunt in masura sa ne asigure securitatea", a mai adaugat el.

intr-un raport publicat in noiembrie 2009, organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a declarat ca minoritatile, in special crestinii din nordul Irakului, au fost victime colaterale ale conflictului dintre arabi si kurzi, care urmaresc controlul asupra teritoriilor in litigiu, si ar trebui sa fie protejati.

Minoritatile vizate de atacuri si presiuni, sunt cele ale celor 550.000 de crestini, 220.000 de yazidis (o secta acuzata de inchinare la diavol), 60.000 de chabaka (o minoritate etnica), precum si minoritatile turkmene si kurde kakaïs (o comunitate redusa LA convingeri sincretice).

La sfarsitul anului 2008, o campanie de asasinate si violente directionate a lasat in urma 40 de morti, printre crestini, provocand exodul a 12.000 dintre ei, din Mosul. Comunitatile diverse condamna aceste atacuri.

© redactare KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.