publicat în: Arhivă

Papa Benedict spera intr-o apropiere Iran – Occident

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Papa Benedict al XVI-lea a accentuat problema libertatii de constiinta, in discutia sa cu ambasadorul iranian

Papa Benedict al XVI-lea a insistat joi, 29 octombrie 2009, asupra "libertatii religioase" si a "libertatii de constiinta", care stau la baza "celorlalte libertati", cu ocazia primirii ambasadorului Iranului la Vatican.


"Credinta intr-un Dumnezeu unic trebuie sa ii adune pe toti credinciosii si sa ii incurajeze sa lucreze impreuna pentru apararea si promovarea valorilor fundamentale umane. Printre drepturile universale ale omului, libertatea religioasa si libertatea de constiinta sunt fundamentale, intrucat acestea sunt sursa celorlalte libertati", a mai spus Papa Benedict al XVI-lea.

"Apararea altor drepturi ce au la baza demnitatea umana si a unui popor, inclusiv protejarea vietii, dreptatea si solidaritatea trebuie sa constituie, de asemenea, obiectul unor colaborari eficiente, a mai spus acesta.

Vaticanul "doreste sa-si consolideze relatiile sale cu Republica Islamica Iran, si sa promoveze intelegerea reciproca si colaborarea, pentru binele comun", a afirmat Papa, sustinand ca "stabilirea relatiilor cordiale dintre credinciosii de diferite religii este o necesitate urgenta a timpului nostru, pentru a construi o lume mai umana, in concordanta cu planul lui Dumnezeu privind creatia."

"Iranul este o natiune mare, care are traditii spirituale deosebite iar oamenii sai au o sensibilitate profund religioasa. Acest lucru poate fi un motiv datator de speranta in deschiderea catre credinta si catre o colaborare, sub amprenta increderii, cu comunitatea internationala" .

Papa Benedict al XVI-lea a mai cerut autoritatilor iraniene sa "consolideze si sa garanteze libertatea crestinilor de a profesa credinta lor, si sa ofere comunitatii catolice conditiile esentiale pentru existenta sa", inclusiv "personal religios suficient" si "facilitati de deplasare".

Ali Akbar Naseri, in varsta de 53 de ani, licentiat in drept, teologie si filosofie, s-a intalnit cu Papa Benedict si i-a prezentat scrisoarea de acreditare a noului ambasador iranian la Vatican.