Zvonurile au fost confirmate oficial: peste 1.000 de preoti si 30 de episcopi anglicani se vor intoarce in Biserica Catolica mama

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
intalnire intre Benedict al XVI-lea si seful Bisericii Anglicane

Papa Benedict al XVI-lea se va intalni cu capul Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, in 21 noiembrie la Vatican, pentru prima data, in urma deschiderii Bisericii Catolice catre traditionalistii anglicani, a afirmat ieri, vineri 30 octombrie 2009, Vaticanul.


"Vizita la Roma a lui Rowan Williams a fost deja planificata si (…) este firesc sa aiba loc o intalnire cu Papa" cu aceasta ocazie, a declarat pentru AFP Rev. Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Papei, confirmand informatiile publicate cu cateva zile inainte de saptamanalul catolic britanic Tablet.

Aceasta intalnire va fi prima dintre cei doi lideri religiosi, in urma anuntului facut de Biserica Catolica in ziua de 20 octombrie 2009, ca ii va primi, din respect fata de unele dintre traditiile acestora, pe anglicanii care nu se mai recunosc in biserica lor, infiintata in 1534 de Regele Henry al VIII-lea.

Acesti disidenti critica in principal hirotonia femeilor si binecuvantarea casatoriilor homosexuale.

Initiativa Papei a fost anuntata in acelasi timp la Roma si la Londra, si a fost salutata printr-o declaratie comuna de catre Arhiepiscopul de Canterbury si omologul sau catolic, Arhiepiscopul de Westminster. Cei doi prelati au vazut in aceasta "o noua recunoastere a asemanarilor fundamntale (intre cele doua biserici), in termenii credintei, doctrinei si spiritualitatii.

Cu toate acestea, Arhiepiscopul Williams a lasat impresia ca ar fi fost luat din scurt: "imi pare rau ca nu am avut ocazia sa va avertizam in legatura cu aceasta hotarare. Eu personal am fost informat despre acest anunt foarte tarziu", scria acesta clericilor pe care ii conduce.

in conformitate cu Roma, "20 – 30 episcopi si cateva sute" de anglicani vor putea reveni in sanul Romei, in timp ce episcopul de Fulham, Ioan Broadhurst, evalua la 1.000 numarul pastorilor care s-ar converti.

Pe 21 noiembrie, Rowan Williams, va mai participa, in plus, la festivitatile organizate de Universitatea Gregoriana, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea Cardinalului Johannes Willebrands, un pionier al ecumenismului catolic, mort in 2006.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.