Icoana Maicii Domnului Sapte Lacuri, 26 iunie

Icoana Maicii Domnului „Sapte Lacuri”, 26 iunie

Icoana „Sapte Lacuri” sau „Sedmiezersk” a fost adusa In 13 octombrie 1615 de la Ustiug langa Kazan, de calugarul Eftimie, fondatorul manastirii Maicii Domnului Sedmiezersk.

El a binecuvantat locul viitoarei manastiri cu aceasta Icoana. Exista mai multe sarbatori ale Icoanei „Sapte Lacuri”: la 13 octombrie, In cinstea transferarii ei, la 26 iunie si la 28 iulie, acestea din urma In memoria eliberarii Kazan-ului de epidemiile din 1654-1655 si 1771. In prezent se afla In catedrala Sfintii Petru si Pavel din Kazan.



Icoana este de tipul Hodighitria – Smolensk, iar numele ei provine de la zona pustie Sedmiezersk, situata Intre sapte lacuri, In apropierea orasului Kazan.

Renumele Icoanei a sporit In 1654-1655 si 1771, cand Icoana a fost dusa In casele celor bolnavi de ciuma, de unde boala s-a Indepartat Indata. Ori de cate ori a fost dusa la cei bolnavi, deci si In alte situatii, necazurile au Incetat.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe

Redactare: Alex-Daniel Rotariu

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.