Icoana Tikvin a Maicii Domnului, 26 iunie

Icoana Tikvin a Maicii Domnului, 26 iunie

Rusia Ortodoxa este ocrotita de Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului, cu precadere, datorita cinstirii lor cu mare credinta, de catre cler si popor. Astfel, se considera ca In vest, Rusia e pazita de Icoanele Poceaev si Smolensk, In est de Icoana Kazan, In sud de Icoana Iviron, In centru de Icoana Vladimir, iar In nord este Icoana Tikvin a Maicii Domnului.

Potrivit Traditiei, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Tikvin (Tikhvin) este una dintre cele cateva pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Ea a fost dusa din Ierusalim la Constantinopol In sec. V, la momentul tarnosirii Bisericii din Vlaherne, care a fost construita In cinstea acestei Icoane.


Cu putin timp Inainte de caderea Constantinopolului sub turci, In 1383, Icoana Tikvin (care pe atunci nu se numea astfel) a disparut din catedrala Vlaherne – Constantinopol si a aparut In zona Novgorodului, In timpul printului Dimitrie Donskoi, purtata de Ingeri nevazuti deasupra lacului Ladoga, si stralucind.

In aceasta privinta exista o marturie pastrata a pescarilor de la lacul Ladoga – Novgorod. Potrivit unui manuscris rus de la Inceputul sec. XVI, „Povestea minunii Icoanei Maicii Domnului Tikhvin”, Maica Domnului Insasi a hotarat ca Icoana ei sa paraseasca orasul Constantinopol, probabil anticipand caderea iminenta a Imperiului Bizantin.

S-a mutat din loc In loc, aducand pe unde mergea vindecare, alinare si speranta.
In fiecare loc unde s-a oprit Icoana s-au construit biserici. Apoi ea a ales orasul Tikhvin ca loc permanent de sedere. Pe locul unde Icoana a poposit In cele din urma, s-a ridicat o biserica din lemn cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Icoana a rezistat mai multor incendii.

La Inceputul sec. XVI, prin grija printului Vasili Ivanovici, s-a ridicat o biserica din piatra pe locul celei din lemn. In 1560, la ordinul tarului Ivan cel Groaznic, biserica s-a transformat In manastire de calugari.
Cinstirea Icoanei a luat o asemenea amploare, Incat s-a construit o fereastra speciala In biserica, prin care pelerinii sa poata vedea Icoana chiar si atunci cand lacasul de cult ar fi plin sau blocat.
Cei care se Inchina si saruta mainile Maicii Domnului din Icoana, simt o caldura neobisnuita venind de la ele.

In 1613-1614, o armata suedeza, dupa ce a ocupat Novgorodul, a Incercat de mai multe ori sa distruga manastirea Tikhvin. Rugaciunile fierbinti ale calugarilor catre Maica Domnului si catre Icoana sa au salvat manastirea. O data, dupa ce calugarii au fost avertizati de apropierea unei armate suedeze, s-au hotarat sa fuga si sa ia Icoana cu ei. Numai ca au constatat ca Icoana nu poate fi miscata din loc.

Considerand acest lucru drept un semn al ocrotirii Nascatoarei de Dumnezeu, calugarii nu au mai parasit manastirea, implorand-o pe Maica Domnului sa le pazeasca lacasul ortodox. Spre surprinderea lor, o armata moscovita a aparut ca din senin sa le apere manastirea. Suedezii au batut imediat In retragere. Vestea despre minunea cu Icoana care nu s-a miscat din loc s-a raspandit cu putere dupa aceasta Intamplare si la manastire au venit chiar si emisari Imparatesti, pentru a intra In posesia unei copii a ei. Insotiti de copia Icoanei, ei s-au Intalnit cu reprezentantii armatei suedeze In satul Stolbovo, din apropierea Tikhvin-ului, unde au semnat un tratat de pace, la 10 februarie 1617.

Ulterior, o copie a Icoanei a fost dusa la Moscova, In catedrala Adormirii Maicii Domnului – Kremlin si de acolo, mai tarziu, In catedrala Sfanta Sofia din Novgorod, la cererea poporului credincios. Si alta data, prin intermedierea Maicii Domnului, orasul a fost salvat In caz de razboi.

Exista cel putin 24 procesiuni cu Icoana Tikvin, care au loc la manastirea Tikhvin, unde se afla In prezent Icoana originala. Ea este ferecata si nu se vad decat fata si mainile Maicii Domnului si ale Pruncului. Ferecatura cuprinde pietre pretioase si multe bijuterii atasate, semn de recunostinta al credinciosilor care au fost ajutati prin rugaciunile Maicii Domnului.

Cea mai mare minune a Icoanei, atat de bogat ornamentata, este ca a scapat de orice distrugere, confiscare sau vanzare, chiar si In timpul comunismului sovietic. In anii 1920, guvernarea comunista a solicitat ca Biserica Ortodoxa Rusa sa „retrocedeze” Icoanele valoroase si alte obiecte liturgice pretioase, ca fiind „bun al poporului”. Multe dintre acestea au fost vandute, sub pretextul colectarii de bani pentru hranirea populatiei ruse si ucrainene, Infometata.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, nazistii au luat Icoana Tikvin din manastirea de bastina si au dus-o la Pskov si apoi la Riga, Letonia. Cand orasul a fost evacuat, episcopul Ioan Garklavs din Riga, care a avut grija de Icoana, a dus-o In Bavaria, unde a fost cinstita de credinciosii ortodocsi stramutati din pricina razboiului. Desi agentii sovietici au luat In vizor Icoana, episcopului Ioan i s-a permis sa o duca In Statele Unite, In 1949, sub pretextul ca Icoana este doar o reproducere ieftina, a unui calugar, iar podoabele nu sunt valoroase. Episcopul Ioan a fost ridicat la rangul de arhiepiscop In Statele Unite, pastorind dioceza din Chicago, iar Icoana a fost asezata spre Inchinare In catedrala Sfanta Treime din Chicago.

De acolo, episcopul o lua cu sine In pelerinaj prin Statele Unite si Canada. Dupa retragerea sa din functie la sfarsitul anilor 1970 si trecerea la cele vesnice din Duminica Floriilor – 1982, protopopul Serghei Garklavs, fiul adoptiv al episcopului Ioan, a devenit custodele Icoanei.
In 2003, practic dupa caderea comunismului si Inflorirea Bisericii Ortodoxe Ruse, s-a luat decizia de a returna Icoana catre locurile iubite.

Au avut loc negocieri Intre Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei si o delegatie a Bisericii Ortodoxe din America, privind restituirea Icoanei Tikvin a Maicii Domnului. La 7 iunie 2004 Icoana a parasit locul ei din Chicago, a fost dusa la Riga, apoi la Moscova si In 15 iunie a ajuns la St. Petersburg. In manastirea Tikhvin a Adormirii Maicii Domnului a revenit In 25 iunie.

Icoana este de tipul Hodeghetria (Maica arata spre lucrarea smerita a Fiului ei) si are un stil asemanator Icoanei vechi Iviron a Maicii Domnului, cu deosebirea ca picioarele Pruncului sunt Incrucisate, iar talpa piciorului Sau este Intoarsa spre privitor. De asemenea, difera de Icoana Smolensk prin Inclinarea Maicii Domnului catre Prunc. Mai multe surse istorice confirma faptul ca nu numai Icoana Tikvin, ci si alte Icoane ale Maicii Domnului au fost aduse In Rusia Inaintea caderii Constantinopolului sub turci, In timpul domniei lui Dimitrie Donskoi. De aici s-a nascut si ideea de Moscova – a treia Roma, care a Inflacarat spiritul rus si a dat posibilitatea formarii unei constiinte ortodoxe ruse de sine statatoare, nesubjugate spiritului grec.
De-a lungul secolelor, faima icoanei a crescut tot mai mult. Copiile Icoanei s-au raspandit In biserici din toata Rusia, multe dintre ele fiind facatoare de minuni.

Una dintre Icoanele Tikvin se afla In manastirea Noul – Tikhvin din Ekaterinburg. Ea era initial Intr-o biserica In cinstea Adormirii Maicii Domnului. Atat de cinstita a fost Icoana In acel lacas, Incat biserica a devenit parte a manastirii Noul – Tikhvin.
Icoana Tikvin a Maicii Domnului este renumita atat pentru apararea In vreme de razboi, cat si pentru vindecari de boli, In mod particular ale copiilor. Este sarbatorita la 26 iunie, momentul aparitiei sale In orasul Tikhvin.

Despre o alta Icoana Tikvin (Tikhvin), de la Muntele Athos, click AICI>.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe

Redactare: Teo-CHristian

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.