Icoana Vratarnita a Maicii Domnului, 23 iunie (Uglich)

Icoana Vratarnita a Maicii Domnului, 23 iunie

Doua Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului sunt cunoscute cu numele de „Vratarnita”: prima este cea de la Muntele Athos – Iviron, Portarita, iar cealalta, la care facem referire mai jos, este numita uneori „Uglich”, Intrucat a devenit faimoasa In orasul Uglich, In anul 1894.


Mai exact, la 23 iunie 1894 un comerciant din Petersburg a venit la Uglich, In manastirea Adormirii Maicii Domnului, povestind staretului ca a visat-o pe Maica Domnului, care l-a Indemnat sa vina aici, la Icoana ei, ca sa se vindece de boala grava de care suferea de mult timp.

Inainte de a vedea Icoana din vis, negustorul a descris-o. Apoi a gasit-o, Intr-un depozit al manastirii. De acolo, ea a fost mutata In biserica, iar negustorul s-a rugat Inaintea ei. Drept recunostinta pentru vindecarea primita Indata, el a ferecat Icoana In argint aurit.

In cinstea acestei prime minuni cunoscute la Icoana „Vratarnita” – Uglich, se face pomenirea la 23 iunie, potrivit sinaxarelor ortodoxe ruse.


Este o Icoana rara, In care Maica Domnului apare singura, Imbracata In calugarita, cu o lumanare aprinsa In mana dreapta, deasupra unei manastiri – ocrotind flacara credintei. In cealalta mana tine fie un sir de metanii, In unele variante ale Icoanei Vratarnita, fie un sceptru.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.