Icoana Maicii Domnului Hodeghetria de la Xenofon, 20 iunie

Icoana Maicii Domnului Hodeghetria de la Xenofon, 20 iunie

Aceasta Icoana de tipul „Hodeghetria” (Calauzitoarea, Care arata Calea) s-a mutat singura In manastirea Xenofon, In anul 1730. Pana atunci fusese odorul de pret al manastirii Vatoped, manastire aflata la circa 3 ore de mers, de la Xenofon. Brusc, calugarii din Vatoped au observat ca Icoana lor disparuse din biserica. Era anul 1730. Locul ocupat de aceasta ramasese gol, fara ca portile manastirii – zavorate – sa fi fost fortate de vreun hot.


Presupunand existenta unui plan de furaciune bine pus la punct, calugarii au cautat-o peste tot. S-a auzit insa ca Icoana Hodegetria ar fi ajuns In manastirea Xenofon. Indata au cerut returnarea ei, lucru dealtfel infaptuit, fara a exista explicatii plauzibile pentru mutarea Icoanei.

Acest lucru s-a repetat de trei ori, desi calugarii de la Vatoped au Intetit paza la manastire. Cand au Inteles ca nu o fura nimeni, ci e voia Maicii Domnului si ca Icoana pleaca singura, calugarii nu s-au mai opus, ci au lasat-o la Xenofon, ducandu-i acolo ofrande: ulei pentru candela si ceara pentru lumanari.

De atunci Icoana a ramas la manastirea Xenofon, drept facatoare de minuni si ocrotitoare.
Prototipul Icoanei Hodeghetria, din Constantinopol, era renumit pentru vindecari de boli oculare si pentru ajutor strategic In lupte.

Icoanele de tipul „Hodeghetria” sau „Conducatoarea” o Infatiseaza pe Maica Domnului care arata spre Fiul ei, adica arata „Calea” – Hristos. In aceasta Icoana, Fiul binecuvinteaza. De fapt, In Icoana personajul principal este Mantuitorul, Cel aratat. In lume exista mii de Icoane Hodeghetria, dintre care multe sunt celebre – facatoare de minuni.

Icoana Maicii Domnului Hodegetria de la Xenofon este sarbatorita pe 21 ianuarie si pe 20 iunie.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.