publicat în: Arhivă

Icoana Uriupinsk a Maicii Domnului, 8 iunie

Icoana Uriupinsk a Maicii Domnului, 8 iunie

Icoana a fost gasita la 8 iunie 1827 de o fata, Irina Lazareva, langa satul Uriupinsk, Intr-un copac. Dupa ce a zarit Icoana, fata a chemat un preot sa o vada. Cand a venit si preotul, Icoana nu s-a mai aratat, decat dupa rugaciune Indelungata langa copac.


O vreme, Icoana a fost gazduita In casa fetei. In 1854 consiliul satesc a hotarat ca Icoana trebuie sa fie asezata In biserica parohiala, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Pentru Icoana s-a amenajat un cadru sculptat, aurit, si a fost Impodobita cu multe candele de argint, donate de mirenii vindecati prin rugaciune catre Maica Domnului.

In 21 octombrie 1856 s-a trimis un raport local catre IPS care pastorea In zona, In urma caruia s-a stabilit o zi de pomenire a Icoanei Uriupinsk, la 8 iunie, cu procesiune anuala. Raportul mentiona modul descoperirii Icoanei, In copac, „fara nicio inscriptie”.

Informarea cuprinde si relatari despre vindecari Intamplate Inaintea Icoanei, dar si o lista cu nume de persoane vindecate: de ulcer, de rani, de paralizie, reumatism, epilepsie si alte boli.

Procesiunea inca se facea pana la locul descoperirii Icoanei, prin anul 1927, an de an, in ziua de 8 iunie. Apoi ea a fost interzisa, cu scurte perioade de gratie, pana In 1991, cand s-a reluat neIntrerupt, cu binecuvantarea Mitropolitului Herman (Timofeeva) de Volgograd.

Icoana a ocrotit satul de molime, printre care si ciuma, iar la locul gasirii ei a izvorat apa tamaduitoare, pe loc sapandu-se, imediat dupa aceea, o fantana. Comunistii au Incercat sa acopere izvorul, fara a reusi. Langa locul minunat s-a ridicat o bisericuta, iar la Inceputul sec. XX a functionat ca sanatoriu. Unele cazuri de vindecare, mentionate In diferite documente, s-au petrecut Inaintea Icoanei, altele dupa rugaciunea Inaintea Icoanei, In drum spre casa, iar altele la izvorul tamaduitor al Icoanei Uriupinsk. De fiecare data, cei tamaduiti au multumit Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.

In unele povestiri despre aparitia Icoanei se aminteste de un pustnic care ar fi gasit-o primul si ar fi tinut-o pentru o vreme In coliba sa.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion