Icoana Iaroslavl a Maicii Domnului, Sfintilor Printi Basil si Constantin

Icoana Iaroslavl a Maicii Domnului

Icoana Iaroslavl a Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi Icoane rusesti, care a apartinut Sfintilor Printi Basil si Constantin, pomeniti la 3 iulie.
Nu se cunoaste perioada pictarii acestei Icoane, dar ea a fost adusa In Iaroslavl In sec. XIII de catre printii Basil si Constantin Vsevolod de Iaroslavl, renumiti pentru restaurarea bisericilor devastate de tatari, In timpul invaziei hanului Bam.


In 1501 s-a construit o biserica din piatra pentru moastele sfintilor frati printi, la ordinul marelui duce Ivan al Moscovei. Moastele au fost amplasate Intre coloanele bisericii, sub Icoanele vechi ale casei princiare, Intre care Icoana Iaroslavl (Yaroslavl), facatoarea de minuni. Mai tarziu, biserica Sfantului Ilie (Ilinsk) – Iaroslavl a fost consacrata Icoanei Iaroslavl.

Pe langa aceasta Icoana de tipul Eleousa, a printilor, care este sarbatorita la 8 iunie, exista alte variante ale Icoanei Iaroslav: Iaroslavl-Pecersk, Iaroslavl-Hodeghetria si Iaroslavl-Kazan.

Iaroslavl-Kazan (8 iulie)

Aceasta Icoana a fost mai Intai In Kazan, dupa care, la sfarsitul sec. XVI, a fost mutata Intr-o biserica dedicata ei, din orasul Romanov. In 1609, Icoana a fost luata de un locotenent lituanian si dusa In Iaroslavl. Dupa o vreme, si In Iaroslavl s-a ridicat o biserica In cinstea Icoanei, care a primit numele Kazan-Iaroslavl. Au Inceput sa se vindece multe persoane la aceasta Icoana. Totusi, locuitorii din Romanov plangeau dupa Icoana lor si au facut presiuni la tarul Vasili Ivanovici Tumski, sa o aduca Inapoi.

Chiar In acea perioada, la Inceputul sec. XVII, s-au petrecut Insa doua vindecari neasteptate, In Iaroslavl: una de o boala fizica, a calugaritei Anisia, si alta de o boala psihica, a oraseanului Constantin.

Considerand aceste vindecari drept semne mari, locuitorii din Iaroslavl au rugat pe tar ca Icoana sa ramana la ei, iar la Romanov sa fie trimisa o copie exacta a acesteia. Sfatuindu-se cu patriarhul Ermoghen, tarul a decis ca Icoana Iaroslavl-Kazan sa ramana In Iaroslavl, iar In Romanov sa fie trimisa o copie, care sa fie asezata pe locul Icoanei originale.
Aceasta Icoana este sarbatorita la 8 iulie.

Icoana Iaroslavl-Hodighitria (12 octombrie)

Aceasta Icoana se gasea la Inceput In manastirea Sfanta Treime – Iaroslavl. In ziua de 12 octombrie 1642, arhimandritul Adrian a auzit o voce de la Icoana Hodeghetria: „Ma duc la manastirea nou Infiintata In numele meu, de la marginea Iaroslavului”.

Atunci, arhimandritul a mutat Icoana In locul indicat, ea devenind renumita prin minunile savarsite. Specific este faptul ca In colturile superioare ale Icoanei apar doi Ingeri In cerc, cu uneltele de tortura pe care le-a primit Mantuitorul de buna voie: crucea, sulita si buretele cu smirna.
Aceasta Icoana este sarbatorita la 12 octombrie.

Icoana Iaroslavl-Pecersk (14 mai)
Un articol cuprinzator despre aceasta Icoana, gasiti dand click AICI.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.