Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului – Kozelsk, a fost furata noaptea trecuta din Catedrala Ortodoxa Helsinki

Lacasuri Ortodoxe: din Helsinki
O icoana facatoare de minuni a fost furata dintr-o Catedrala Ortodoxa din Helsinki

O icoana facatoare de minuni, deosebit de venerata de catre credinciosii ortodocsi din Finlanda, a fost furata noaptea trecuta (marti spre miercuri 9 iunie 2010), din Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Helsinki, a anuntat biserica.


Hotul a intrat In principala Catedrala Ortodoxa a tarii, printr-o mica fereastra, si a luat "icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului – Kozelsk", si bijuteriile lasate ca ofranda de credinciosi, aranjate In jurul acesteia, conform declaratiei bisericii.

Icoana, In marime de 20 x 30 cm, este "una dintre cele mai importante din Finlanda", a declarat un purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Finlandeze, Timo Mertanen, pentru ca multe rugaciuni rostite Inaintea Icoanei si-au gasit raspuns, conform credinciosilor.

Valoarea sa de piata nu este cunoscuta, icoanele vechi neputand fi vandute pe piata, legal, dar va fi apreciata la "cel putin cateva zeci de mii de euro", a declarat Mertanen, indicand faptul ca, pentru credinciosi, "valoarea spirituala a icoanei este cu mult superioara" valorii sale monetare.

O alta icoana a fost furata In plina zi, din aceeasi Catedrala a Adormirii Maicii Domnului, In 2007, nefiind gasita nici pana in ziua de astazi, iar Mertanen considera ca sansele de a o gasi pe cea disparuta In aceasta miercuri sunt extrem de scazute.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului, care este una dintre principalele puncte de atractie ale capitalei finlandeze, a fost Inchisa Intreaga zi astazi, miercuri, 9 iunie 2010, dupa disparitie.

Majoritatea, de 5,4 milioane finlandezi, apartine Bisericii Evanghelice Luterane, Biserica Ortodoxa numarand aproximativ 60.000 de membri, Impartiti In trei eparhii.

In acest moment informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.