Icoana Pimen a Maicii Domnului, 6 iunie

Icoana „Pimen” a Maicii Domnului, 6 iunie

Icoana poarta numele de „Pimen”, de la mitropolitul Pimen al Moscovei si al Intregii Rusii (1385-1390), care a adus-o de la Constantinopol la Moscova, Intre anii: 1381-1387.


Intr-o zi, un negustor pe nume Titrumov, a cerut ca un preot sa vina cu Icoana Pimen, in casa sa, si sa-i citeasca o rugaciune. Obiceiul era raspandit In ceea ce priveste Icoanele facatoare de minuni.

In timpul molitvei, din Icoana Maicii Domnului „Pimen” (Pimenovskaia) a Inceput sa izvorasca mir si s-a raspandit un miros extraordinar. Cu ajutorul mirului scurs, s-au vindecat mai apoi multi bolnavi.

Pentru multa vreme Icoana a fost asezata In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova – Kremlin, Insa In urma unui incendiu, in 1547, a fost mutata In Catedrala Bunei Vestiri – Kremlin. Cu aceasta ocazie, pe spatele Icoanei „Pimen” a fost pictata Icoana Bunei Vestiri.

In 1918 a fost transferata la Muzeul Istoric, iar In 1930, in Galeria Tretiakov, unde se afla pana astazi.

Icoana era sarbatorita din vechime la 6 iunie. Desi pomenirea ei a Incetat oficial o perioada (la Inceputul sec. XX), In prezent ea s-a reluat. Este o Icoana iubita si raspandita sub forma a numeroase copii, Indeosebi In Rusia.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe: Mirela Sova
Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.