publicat în: Arhivă

Patriarhia Romana a lansat volumul Enciclopedia Ortodoxiei Romanesti

Ieri, 9 februarie 2010, a fost lansat volumul „Enciclopedia Ortodoxiei Romanesti”, publicat la initiativa si cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei.

„Elaborarea si publicarea unei Enciclopedii a Ortodoxiei Romanesti, menita sa cuprinda datele fundamentale ale istoriei si vietii Bisericii Ortodoxe Romane, reprezinta o necesitate de ordin pastoral, misionar si mediatic.


Fara a avea un precedent in spatiul bibliografic teologic de la noi, o Enciclopedie a Ortodoxiei Romanesti isi avea o veche justificare si se impunea din ce in ce mai mult in zona inca deficitara a instrumentelor de studiu istorico-teologic, cultural-educational si jurnalistic”, se spune in „Cuvantul inainte” al Prefericirii Sale.

„In Enciclopedia pe care v-o prezentam astazi, am tratat teme dintre cele mai variate. Este vorba de Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, de Sfinti daco – romani si romani, de mari duhovnici din manastirile noastre din trecut si chiar de astazi, de profesori de teologie, de copisti de manuscrise slave si romanesti, de mesteri tipografi, de preoti cu preocupari teologice, literare, arheologice, folclorice, sau de alt gen.

Este vorba si de alte personalitati ale vietii bisericesti, fie domnitori ctitori de lacasuri sfinte, fie oameni de cultura care s-au implicat prin activitatea lor in viata Bisericii. Ne-am straduit sa dam o lucrare cat mai cuprinzatoare din toate ramurile culturi teologice romanesti”, a declarat parintele profesor academician Mircea Pacurariu, coordonator al comisiei de elaborare a „Enciclopediei Ortodoxiei Romanesti”, citat de Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.

©KSLCatalin / publicat in Monitor Lacasuri Ortodoxe 4 /2010