Parintelui Iustin Parvu, la cei 91 de ani

Parintelui Iustin Parvu, la cei 91 de ani

Astazi, 10 februarie 2010, parintele arhimandrit Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda, judetul Neamt, Implineste 91 de ani.

Parintele este cunoscut Indeosebi pentru anii de temnita grea pe care i-a suferit In timpul perioadei comuniste: a fost arestat In 1948 pe motive politice si a fost condamnat initial la 12 ani de Inchisoare. Trece pe rand prin mai multe locuri de detentie: Suceava, Vacaresti, Jilava si Aiud.

“- Este o vrednicie a fi prigonit?

Pr. Arhim. Iustin Parvu: Pai, este o vrednicie, caci asta inseamna ca traiesti oleaca. Daca n-ar fi fost sangele martirilor, care au marturisit dreapta credinta in fata prigonitorilor Bisericii, n-am mai fi avut mostenirea aceasta de care ne bucuram acum.

– Care este cea mai mare problema a Bisericii astazi?

Pr. Arhim. Iustin Parvu: Primejdia cea mai mare este ca noi, de 2000 de ani, sapam la temelia Sfantului Altar slujind cu nevrednicie. Raul este in noi.”

(fragment din: Interviu cu pr. Iustin Parvu – “Glasul monahilor”, 4 / aprilie 2005)

Desi a fost hotarat apoi sa fie Inchis la Pitesti, In ultima clipa i se schimba pedeapsa si este condamnat la munca silnica In mina la Baia Sprie.

In 1960 detentia avea sa ii fie prelungita cu Inca… 4 ani, deoarece nu s-a lepadat de credinta, asa cum cereau tortionarii din Inchisoare.

Este eliberat Intr-un final, in anul 1964 (si atunci, cu prilejul marii amnistii a detinutilor politici de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej) si devine muncitor forestier.

Incepand cu anul 1966 revine la viata monahala, devenind preot si slujind la manastirile Secu si Bistrita.

In 1991 Intemeiaza manastirea Petru-Voda In comuna omonima din judetul Neamt, devenind staretul si duhovnicul principal al acesteia.

Parintele Iustin s-a implicat activ In viata monahala si a Bisericii, nerezumandu-se doar la statutul de preot si duhovnic.

Astfel, Parintele a ridicat cu ajutorul lui Dumnezeu un schit de maici langa Petru-Voda, o casa de educatie pentru copii si o bolnita.

De asemenea Infiinteaza “Glasul Monahilor”, publicatie de Invatatura si atitudine ortodoxa.

In anul 2008 este ridicat la rangul de Arhimandrit de catre IPS Daniel, pe atunci mitropolitul Moldovei si Bucovinei, astazi Patriarhul Romaniei.

Parintele Arhimandrit Iustin Parvu este foarte cunoscut ca duhovnic, multi oameni din tara si de peste hotare calcandu-i pragul pentru ajutor si sfat sufletesc.

Monahul de un leat cu mucenicii

Se aud, de sub stratul de zapada,

Cum urca Inspre soare ghioceii…

Sunt 91, lumea vrea sa-i vada

?i-s In putere precum mieii…

Sa ne traiti Intru multi ani parinte,

Sunteti liantul dintre noi

?i cei ce tremurara Inainte,

Murind cu stele-n ochii goi…

Maicuta Sfanta sa va ocroteasca

Si Domnul sa va tina neplecat,

Caci sunteti brad din glia romaneasca,

Cu mucenicii de un leat.

Compusa de: Mihaela Slaina (10 feb. 2010) – Lacasuri Ortodoxe

Redactia Lacasuri Ortodoxe: Parintelui Iustin Parvu la cei 91 de ani

– INTRU MULTI ANI FERICITI PREACUVIOASE PARINTE ARHIMANDRIT IUSTIN!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.