Saturday 10 april 2010

4 ANI DE LA INTRONIZARE – Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului

4 ANI DE LA INTRONIZARE – Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului

implinirea a patru ani de la intronizarea Preasfintitului Parinte Ambrozie in demnitatea de Episcop al Giurgiului ne ofera placutul prilej de a-i adresa cele mai alese urari de sanate, de impliniri duhovnicesti, de ani rodnici in slujirea si pastorirea Bisericii si a poporului binecredincios.


Preasfintitul Parinte Ambrozie s-a nascut in cea de-a douazecea zi a lui prier, in anul Domnului 1969, in localitatea Scorteni, judetul Prahova. Odata cu terminarea studiilor liceale, chemarea catre viata monahala se face tot mai mult simtita, astfel ca in anul 1990 intra in obstea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute centre monahale prahovene. in anul 1991, este tuns in monahism, primind numele si binecuvantarea marelui ierarh al Milanului, Sfantul Ambrozie. Datorita dragostei pentru slujirea Sfantului Altar, tanarul monah este hirotonit ierodiacon apoi ieromonah in 1992. Anii petrecuti in obstea Schitului Crasna, figurile pline de lumina ale povatuitorilor sai duhovnicesti, au fost nu de putine ori rememorati de Preasfintia Sa cu duiosia si pretuirea cu care se cuvine a ne omagia parintii spirituali.

Pentru a desavarsi formatia duhovniceasca si teologica, Preasfintia Sa urmeaza intre anii 1992 – 1996 cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul" din Bucuresti, fiind remarcat de catre profesorii acestei prestigioase institutii. La ziua Sfintilor Ierarhi, hramul facultatilor de teologie, vrednicul de pomenire parinte patriarh Teoctist il desemna pe tanarul monah Ambrozie sa rosteasca predica sarbatorii. Continutul cuvantarii, expunerea eleganta si totodata duhovniceasca au reprezentat doua puncte majore ce l-au determinat pe intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane de atunci sa-l numeasca staret al Schitului Darvari, redeschis dupa o lunga si trista perioada de tacere. in tot acest rastimp, Preasfintia Sa a desfasurat o intensa activitate duhovniceasca si administrativa, intarind obstea monahilor, creand o comunitate de credinciosi bine inchegata, construind un paraclis, staretia, arhondaricul, trapeza si chiliile si restaurand vechea incinta. in paralel cu aceasta truda, Preasfintia Sa si-a continuat studiile, urmand cursurile de masterat ale aceleiasi facultati, la sectia „Doctrina si cultura". Lucrarea de dizertatie – "Palamism si secularizare" – redactata sub indrumarea vrednicului de amintire Pr. Acad. Dumitru Popescu a reprezentat un studiu de referinta in cadrul cercetarilor palamite din tara noastra, cunoscand lumina tiparului in anul 2000.

Pentru meritele deosebite depuse in slujba Bisericii, Preasfintia Sa primeste in anul 1999 rangul de Protosinghel, in acelasi an fiind admis totodata si la cursurile de doctorat ale Facultatii de Teologie Ortodoxa din Salonic, cu un proiect despre problema uniatiei transilvanene. Munca de cercetare va fi incununata prin sustinerea lucrarii cu titlul "Considerarea istorica a cauzelor si consecintelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolica" sub indrumarea stiintifica a Prof. Dr. Apostolos Glavinas, sustinuta pe 3 martie 2005. Comisia, formata din opt prestigiosi profesori greci va acorda acestei lucrari calificativul Arista (exceptional) propunand publicarea ei.

in tot acest rastimp, vrednicia tanarului staret al Darvarilor nu a ramas trecuta cu vederea. Pe 4 octombrie 2000, a fost ales in functia de episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul", de catre Sfantul Sinod la propunerea vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, hirotonia avand loc la data de 15 octombrie 2000. in aceasta calitate, a coordonat si indrumat, conform deciziei patriarhale, urmatoarele sectoare: Relatii Externe Bisericesti, Comunitati Externe, invatamant, Biserica si Societatea, Diaconia, Biroul de Presa si Biroul de Pelerinaje. incepand din septembrie 2002, a primit spre coordonare Sectorul Comunitati Externe, Sectorul Patrimoniu National Bisericesc, Asociatia Diaconia, Asezamantul social „Patriarhul Justinian Marina", Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Romane cu Agentia de turism „Pelerinul", Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum si indrumarea activitatii Schitului Darvari din Bucuresti.

in ziua de 8 februarie 2006, Preasfintitul Parinte Ambrozie Sinaitul a fost ales in demnitatea de Episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit sub presedintia vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist si intronizat in ziua de 9 aprilie in Catedrala Episcopala „Adormirea Macii Domnului" din Giurgiu.

Tanara episcopie infiintata pe malurile Dunarii primea astfel un arhiereu tanar, dornic sa puna temelie trainica vietii duhovnicesti pe aceste meleaguri. in cei patru ani de arhipastorire, Preasfintia Sa a desfasurat o activitate deosebita din punct de vedere pastoral-misionar, s-a straduit sa cunoasca problemele si solicitarile preotilor si credinciosilor prin intermediul numeroaselor vizite pastorale facute in cuprinsul eparhiei. Un accent deosebit a fost pus de desfasurarea conferintelor preotesti si pe buna implementare a programului catehetic „Hristos impartasit copiilor".

Un aspect important al desfasurarii activitatii Preasfintiei Sale il reprezinta revigorarea vietii monahale prin infiintarea de manastiri si schituri. Astfel, au fost infiintate Manastirea „Sf. M. Mc. Gheorghe" si Schitul „Sf. Nicolae" din Giurgiu, Manastirea „Buna Vestire" din Bolintin, Schitul „Acoperamantul Maicii Domnului" din com. Izvoarele, satul Chiriacu, Manastirea „Sf. Ioan Rusul" in padurea de la Slobozia si au fost reactivate Schitul „Barbu Belu" de la Gostinari ?i Schitul Strambu-Gaiseni din localitatea Gaiseni.

Totodata, alaturi de infiintarea de noi centre monahale, a fost sustinuta si activitatea parohiilor, sprijinindu-se conservarea si consolidarea monumentelor istorice, ridicarea de noi lacase de cult si inzestrarea acestora cu tot ceea ce este necesar in vederea bunei desfasurari a vietii parohiale.

in plan social filantropic au fost infiintate mai multe centre sociale, menite sa vina in sprijinul tuturor celor defavorizati. intre acestea se cuvine sa enumaram Asociatia „Letca Noua", infiintata in 2006, ce cuprinde la ora actuala mai multe centre – Asezamantul social „Dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana", casa protejata „Nifon Mitropolitul", Asezamantul social „Gradina Maicii Domnului", Asezamantul social „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", de asemenea trebuie mentionate Centrul pentru copii si tineret „Sf. Stelian" din Parohia Oinacu, cantina sociala „Sf. Nicolae cel Milostiv" de la Schitul Sfantul Nicolae – Giurgiu, Cantina Sociala „Sfantul Mina – grabnic ajutatorul" din incinta Manastirii Buna Vestire, Cantina Sociala Sf. Mucenita Filofteia de la Parohia Mihailesti II (Tufa). Un loc important in cadrul acestor activitati sociale il reprezinta deschiderea cabinetului medical „Sf. Ioan Rusul", chiar pe data de 8 februarie a acestui an, la implinirea a 4 ani de la alegerea Preasfintiei Sale in demnitatea de Episcop al Giurgiului.

imbogatirea activitatii culturale a eparhiei a reprezentat si reprezinta una dintre preocuparile majore ale Preasfintiei Sale. Pentru a putea raspunde cerintelor si provocarilor vremii, Preasfintia Sa a acordat binecuvantarea infiintarii mai multor centre social-culturale in cadrul carora se desfasoara, atat programul catehetic „Hristos impartasit copiilor" cat si diferite conferinte ale credinciosilor giurgiuveni. intre aceste centre se cuvine sa mentionam Centrul Cultural-Pastoral „Meletie Arhimandritul" din incinta Manastirii Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Centrele Cultural-Misionare „Sfantul Ioan Valahul" si „Nichifor Crainic" din incinta Centrului Eparhial, Centrul Cultural „Radu ?erban" din incinta Manastirii Comana, Centrul Cultural „Dimitrie Bolintineanu" de la Parohia Bolintin Vale, Centrul Pastoral-Misionar „Arsenie Boca" de la parohia Draganescu, Centrul Pastoral-Misionar „Mitropolit Tit Simedrea" din Ghimpati. De asemenea, a fost infiintata Editura Eparhiala si Muzeul eparhial. De asemenea, se cuvine sa mentionam in mod deosebit activitatea editoriala a Editurii Episcopiei Giurgiului, in cadrul careia au aparut pe langa publicatia lunara „Revista Ortodoxa", o serie de studii si carti cu continut teologic si duhovnicesc.

invatamantul teologic giurgiuvean se bucura de atentia deosebita a Preasfintiei Sale. Din anul scolar 2008 – 2009, Seminarul Teologic din Giurgiu poarta numele celui de al V-lea Patriarh, cel care a contribuit in mod decisiv la infiintarea lui. Pentru buna desfasurare a procesului de invatamant, Preasfintia Sa a pus la dispozitie tinerilor teologi un volum impresionant de carti din biblioteca personala, a amenajat o sala speciala pentru auditii, dotand-o cu toate cele necesare in acest sens. Tototdata, Episcopia Giurgiului acorda lunar bursa „Teoctist Patriarhul" elevilor eminenti ai Seminarului, tinand cont atat de rezultatele la invatatura cat si de situatia sociala a acestora.

Enumerarea acestor realizari este menita sa puna in evidenta nu doar lucrarea deosebita a Preasfintiei Sale in cei patru ani ce s-au scurs de la intronizarea Sa in scaunul vladicesc al Giurgiului, ci si dragostea preotilor si credinciosilor eparhiei care au vazuta in episcopul lor sprijin, povatuitor si parinte in toate imprejurarile vietii.

La ceas de frumoasa aniversare aducem multumire Preasfintei Treimi pentru toate binefacerile revarsate asupra noastra, a tuturor, rugandu-l pe Milostivul Dumnezeu sa Va daruiasca Sfintelor Sale biserici in pace, intreg, cinstit, indelungat in zile, drept invatand cuvantul adevaruilui Sau.

intru multi si rodnici ani, Preasfintia Voastra!

©redactare Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 12/2010

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.