publicat în: Arhivă

CNN vede ca si stins lantul de 14 secole al Patriarhilor de la Constantinopol

Lacasuri Ortodoxe: din SUA
Patriarhul Bartolomeu I, intruchiparea vie a Bisericii Ortodoxe Grecesti din Constantinopol

CNN (24 aug 2010): "Patriarhul Bartolomeu I este intruchiparea vie a uneia dintre institutiile cele mai vechi din lume – Biserica Ortodoxa Greaca din Constantinopol.

Numai ca el ar putea fi si ultimul care sa isi pastreze acest titlu in ceea ce pare astazi a fi lumea moderna a Istanbulului, in seculara dar majoritar-musulmana Turcie".

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"World’s Untold Stories" a CNN a studiat diminuarea comunitatii ortodoxe grecesti din Turcia si modul in care aceasta continua sa vietuiasca.

"Patriarh in Constantinopol a existat de peste 14 secole, intrucat aici a fost capitala Bizantului si Imperiul Roman de Rasarit, cu decizii peste Mediterana de Est si o mare parte din Orientul Mijlociu.

Dar, Bartolomeu, care acum a ajuns la varsta de 70 de ani, poate deveni ultimul din seria celor 270 de episcopi din Constantinopol".

Guvernul turc refuza sa recunoasca titlul lui Bartolomeu, de "Patriarh Ecumenic".

"Cu 25 de ani in urma, guvernul turc a inchis seminarul in care clerul ortodox grec se instruia in mod traditional. Grecii care nu detin pasapoarte turcesti sunt respinsi de la functia de cleric.

in loc sa fie lider spiritual al credintei sale, Bartolomeu I a devenit mai mult un simbol al comunitatii in scadere a etnicilor greci care inca traiesc in aceste zile in Istanbul."

"Acum sunt aproximativ 2.000 de etnici greci in Istanbul.

Membrii acestei ultime comunitati ajung treptat la varste din ce in ce mai inaintate, insa tin cu tenacitate de bisericile si scolile stramosilor lor, construite in ceea ce odata era capitala unui imperiu grec".

*Un articol publicat de CNN (24 aug 2010)

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010