Imbratisarea “Fratilor Europei” – o lume intreaga uimita de noua apropiere dintre catolici si ortodocsi

Lacasuri Ortodoxe: din Roma/Zenit
Reprezentantii de rang inalt ai Bisericilor Ortodoxa si Catolica din Rusia, s-au imbratisat, luni 23 august 2010, intr-un moment care sa reflecte o vointa intru unitate pentru cele doua Biserici.

O fotografie care surprindea o imbratisare intre Cardinalul Peter Erdo si Mitropolitul Filaret a fost publicata cu titlul "Europe’s Brothers” (Fratii Europei).

©Traducere text si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


imbratisarea dintre cei doi reprezentanti la nivel inalt a fost un punct culminant al celei de-a 31-a intalniri de prietenie intre popoare, un eveniment anual sponsorizat de comuniunea catolica si Miscarea de Eliberare din Rimini, Italia.

Cardinalul si MItropolitul s-au imbratisat cu ocazia unei dezbateri pe tema "Poate un om educat, un european al zilelor noastre, sa creada in Divinitatea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos?".

Cardinalul Erdo este arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Ungaria, si presedinte al Consiliului European al Conferintei Episcopilor (CCEE). Filaret este Mitropolit de Minsk si Slujk si Exarh Patriarhal al intregii Bielorusii.

intalnire in 2011?
Bisericile Ortodoxa si Catolica, din Rusia, sunt deja unite intr-o pozitie comuna in multe aspecte care afecteaza Europa: provocarile vietii, ale familiei, si libertatea religioasa. Recent, o nuntiatura apostolica (in genul unei ambasade n.n.) a fost deschisa in Moscova, si nu a existat niciodata o insistenta mai mare asupra unei intalniri intre Papa Benedict al XVI-lea si Patriarhul ortodox Kirill al Moscovei si al intregii Rusii.

in acest scop, Mitropolitul Filaret a spus: "a sosit momentul unei intalniri intre Papa si Patriarh, posibila chiar si in 2011. in principiu, nu vad niciun obstacol”.

"Am purtat un dialog cu Biserica Catolica, o perioada de timp, uneori cu momente de bucurie, alteori usor tensionate", a adaugat el. "Acum ne aflam intr-un moment de stabilitate, iar partile sunt deschise dialogului. Sper ca aceasta atmosfera va continua".

Cardinalul Erdo a subliniat si unirea Catolico-Ortodoxa pe probleme dogmatice. "Prin urmare, pentru mine", a spus acesta, "imprejurarea ca noi sa nu fim in comuniune deplina si completa este dureroasa".

Dezbatere

Cardinalul si Mitropolitul au considerat subiectul dezbaterii privind divinitatea lui Hristos, o tema trasata pe notele romanului "Demonii" de Fiodor Dostoievski. Acesta reflecta intrebarile din randul elitei europene a anilor 1860, care revin.

Filaret a observat ca "Europa este complet schimbata; omul european si-a schimbat punctul ireconciliabil. Cu toate acestea, intrebarea ramane intotdeauna aceeasi".

El a reflectat asupra necredintei care ii afecteaza pe europenii din zilele noastre si a sugerat o constiinta "vie" pentru a o depasi – o constiinta care "nu sporeste in ascuns, ci care aprinde o flacara in inima si demasca pacatul care subjuga sufletul".

"Trebuie sa ne rugam pentru ca Domnul sa ne ajute in credinta noastra, intrucat totul este posibil pentru cel care crede", a concluzionat Mitropolitul.

La randul sau, cardinalul Erdo a subliniat contradictiile intelectualilor europeni contemporani.

El a sugerat ca un ateism "banal" si "renumitul materialism istoric si dialectic al marxismului traditional" nu sunt atractive. Dar, panteismul (identificarea divinitatii cu materia n.n.) este la moda, crede el.

"Daca omul de astazi isi pune serios intrebarea privind existenta lui Dumnezeu, absolut, transcendent si personal, atunci el trebuie sa investigheze, de asemenea, posibilitatea comuniunii dintre Dumnezeu si om, care a avut loc in Iisus Hristos", a mai spus Cardinalul.

"Dumnezeu este numai Unul, si numai Unul este mediator intre Dumnezeu si oameni: Omul Iisus Hristos", a subliniat Cardinalul Erdo. Din acest motiv, "trebuie sa fim mesageri si misionari ai noii evanghelizari a Europei. Trebuie sa fim uniti cu fratii nostri crestini, deoarece unitatea poate consolida marturia noastra".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.