Femei casiere intr-un supermarket (Panda), o premiera in Arabia Saudita

Lacasuri Ortodoxe: din Jeddah (Arabia Saudita)/AFP
Femei casiere intr-un supermarket, o premiera in Arabia Saudita

Un lant de supermarketuri a inceput sa angajeze casiere, pentru prima data in Arabia Saudita, unde separarea intre sexe este strict aplicata.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


Hipermarketurile Panda au recrutat 16 casiere arabe, pentru una dintre locatiile proprii din Jeddah (vest), la Marea Rosie, ca parte a unui proiect pilot.

"Femeile, in comparatie cu barbatii, sunt mult mai muncitoare", a declarat purtatorul de cuvant al lantului, Tariq Ismail, pentru AFP.

"Daca totul merge bine, vom implementa acest program si in restul Regatului, cu conditia ca acestea sa obtina permisiunea din partea Ministerul Muncii", a adaugat el.

"Casele in spatele carora aceste femei sunt instalate in supermarketul situat intr-un mall din zona de lux Roshan, vor purta mentiunea "rezervat pentru femei si familii", a declarat un corespondent AFP.

Ismail a garantat ca lantul este rezervat fata de aceasta problema, din cauza caracterului ei sensibil.

Saptamana trecuta, un profesor universitar din Riyadh, Sheikhul Youssef Al-Ahmad, cunoscut pentru opozitia fata de sistemul de invatamant mixt, a cerut in timpul unui talk-show boicotarea lantului Panda, ca semn de protest fata de aceasta initiativa.

Lantul numara sute de magazine in intregul regat.

Casierele nu poarta nicio uniforma a supermarketului, dar abaya lunga si neagra este obligatorie in Regat, un val acoperindu-le in plus capul.

Restaurantele din regat au rezervata o sectiune separata pentru femei si familii, si alta rezervata doar pentru barbati.

Arabia Saudita, un regat ultraconservator care practica wahhabismul, o interpretare puritana a Islamului, impune o separare stricta a sexelor si interzice femeilor sa calatoreasca, sa se casatoreasca sau sa aiba acces la serviciile medicale fara autorizarea unui membru de sex masculin al familiei. Acestora nu li se permite, de asemenea, sa conduca.

Un profesor de la Universitatea din Jeddah, Reem Asaad, a militat inca din 2008 pentru ca Departamentul Muncii sa permita femeilor sa lucreze ca vanzatoare in magazine de lenjerie, pentru a reduce jena clientelor, dar fara succes pana acum.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.