publicat în: Arhivă

In aceasta sambata, Parastasul de 7 ani al parintelui Sofian Boghiu – la Manastirea Antim (12 septembrie 2009)

In ziua de sambata, 12 septembrie 2009, va avea loc la Manastirea Sfantul Antim din Bucuresti – paraclis al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane – parastasul de 7 ani al parintelui Sofian Boghiu.

In vederea deplasarii la mormantul parintelui Sofian, aflat la Manastirea Caldarusani, vor fi puse la dispozitie patru autocare.


Parintele Sofian Boghiu, a fost o personalitate duhovniceasca remarcabila, unanim recunoscuta, care a facut cinste monahismului romanesc si Bisericii lui Hristos, in sanul careia a slujit.

Prea Cuviosia Sa a fost cunoscut si apreciat in chip deosebit prin trei calitati sau daruri cu care l-a inzestrat Dumnezeu:

– pictor bisericesc consacrat
– duhovnic si povãtuitor de suflete iscusit
– cantãret de vocatie

Sfintia Sa a fost ales din nastere pentru Biserica, pentru a marturisi adevarul evanghelic prin cuvant si culoare, prin fii duhovnicesti si icoane. Sa impodobesti biserici cu icoane frumos gandite si realizate si sa faci din sufletele credinciosilor biserici vii, icoane duhovnicesti ale faptelor bune, ale dragostei si smereniei, in care sa se imprime chipul bland si smerit al lui Hristos. Sa restaurezi icoane vechi pretioase si sa restaurezi suflete omenesti pentru care S-a jertfit Domnul pe Cruce. Parintele Sofian, pictorul de icoane

Iata vocatia si rostul Arhimandritului Sofian pe pamant: sa impodobeasca si sa innoiasca suflete si biserici, icoane si oameni. Sa savarseasca cele sfinte, sa invete pe oameni, sa mangaie, sa aline si sa se jertfeasca pe sine pentru mantuirea altora; sa aduca speranta, ordine si frumos, acolo unde este tristete, dezordine si urat; sa fie intotdeauna cu Dumnezeu si cu oamenii prin cuvant si culoare, prin caldura inimii care da viata cuvantului si prin caldura culorilor care dau transparenta si profunzime divina icoanelor.

Ca pictor consacrat de icoane si biserici, Parintele Sofian a realizat fresce de traditie bizantina care indeamna la meditatie si rugaciune.

Ca preot si duhovnic, a crescut fii dubovnicesti buni, tamaduind, alinand si indemnand cu mestesug la sfintenie numeroase suflete insetate dupa vesnicie.

Iar ca protopsalt de renume, Sfintia Sa a dat viata si simtire duhovniceasca slujbelor, a inmuiat inimi, a scos lacrimi, a unit cugete si a inaltat sufletele spre Dumnezeu, facand din ctitoria mitropolitului – martir Antim Ivireanu un altar viu, o vatra calda in inima Capitalei.

Am mai putea adauga la portretul sau sufletesc blandetea rara care l-a caracterizat, modestia, calmul, indelunga rabdare si cultura teologica acumulata. Fie ca Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze tara si poporul romanesc si pe parintii nostri duhovnicesti, care se roagã pentru noi si pentru toatã lumea.

(interpretare dupa un cuvant al Arhimandritului Ioanichie Balan, rostit la Duminica Tuturor Sfintilor – Hramul Sfintei Manastiri Antim / Anul mantuirii, 1997)

Amintim ca Parintele Sofian Boghiu a fost extrem de apropiat de membrii intelectualitatii din Bucuresti in perioada comunista, activand alaturi de gruparea Rugul Aprins, ca duhovnic intelectual, raspunzand problemelor religioase la nivel inalt. Pentru aceasta activitate, parintele a fost inchis in puscariile comuniste, intre anii 1958 – 1964.

(o recomandare Radu Jecu – Lacasuri Ortodoxe)