UNESCO… FALSIFICAREA ISTORIEI si FURTUL DE IDENTITATE: tentativa de redenumirea a lacasurilor ortodoxe sfinte sarbesti din Kosovo-Metohija

biserica Sfanta mantuire - a duminicii din prizren distrusa(UNESCO) FALSIFICAREA ISTORIEI: tentativa de redenumirea a lacasurilor ortodoxe sfinte sarbesti din Kosovo-Metohija

Un adevarat razboi pentru protectia diplomatica a lacasurilor ortodoxe sfinte sarbesti din Kosovo-Metohija s-a purtat in cadrul UNESCO la Paris, in aceste zile. A avut loc o noua incercare de distrugere a patrimoniului sarb, de secole, vizand cultura medievala sarba din Kosovo-Metohija, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, intr-un articol-analiza semnat KSLCatalin.

Lacasurile Ortodoxe sfinte ale Bisericii Ortodoxe Sarbe nu pot fi catalogate cu asa-numitele monumente culturale din Kosovo, a declarat ministrul sarb de externe, Vuk Jeremic. Dupa un adevarat razboi diplomatic, dus in interiorul Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, Serbia a reusit sa previna o incercare de redenumire a manastirilor si bisericilor care apartin Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo-Metohija, in asa-numite “monumente culturale ale Kosovo”, a mai spus el. Am marturisit si pledat impotriva tentativelor de redenumire a manastirilor sarbesti din Kosmet, a furtului de identitate sarba si a schimbarii istoriei, a declarat Jeremic.

Jeremic_Vuk pledeaza la UNESCO franta iunie 2011 in apararea patrimoniului sarb

Aceasta a fost inca o incercare a Statului auto-proclamat Kosovo, de falsificare a istoriei si de distrugerea a oricarui lucru definit sub atributul “sarbesc”. Insusirea ilegala a patrimoniului cultural sarb in Kosmet are loc de mai mult timp. Astfel, albanezii din Kosovo numesc manastirile Ortodoxe Sarbe prin numele hibrid de “bizantin albaneze”, in ciuda faptului ca albanezii nu sunt de confesiune ortodoxa. In plus, au schimbat numele fondatorul puternicului stat medieval sarb, Stefan Nemanja, in “Stejan Nimanija”, in timp ce viteazul cavaler sarb Miloš Obilic, care l-a ucis pe sultanul otoman Murat In Batalia din Kosovo din 1389, a devenit un cavaler albanez, Miloš Kopilik.

Extragem dintr-un articol semnat de Liliana Sindelici Nikolici, aparut n Glasul Serbiei, cateva date istorice ale crestinisimului ortodox in Serbia, incercand sa le reamintim cititorilor nostri radacinile crestine ale acestui popor, mai ales in contextul unor astfel de actiuni, concertate, impotriva neamului sarb.

In regiunea Kosovo-Metohija, istoria crestina dateaza din perioada apostolica, Sfintii Apostoli Andrei si Pavel locuind aici si propovaduind Evanghelia.

Dupa Edictul din Milano, in 313, regiunea a devenit parte din Vicariatul Salonic, lucru confirmat de o scrisoare a Papei Inocentiu I.

Eparhia de Prizren este mentionata pentru prima data intr-o carta a Imparatului bizantin Vasile al II-lea, iar in 1189 eparhia devine parte a statului sarb. In timpul domniei dinastiei regale sarbe Nemanjic, Eparhia Prizren a fost, de altfel, una dintre unitatile cele mai infloritoare ale Bisericii Ortodoxe Sarbe. Numeroase manastiri, biserici si spitale au fost construite in regiunea Eparhiei, iar scolile s-au organizat in interiorul zidurilor monahale. Aceasta perioada se caracterizeaza prin opere de arta Ortodoxa Sarba, care sunt in acelasi timp, si cele mai mari realizari ale patrimoniului european medieval si crestin.

Putem mentiona doar cateva dintre lacasurile ortodoxe sfinte sarbesti din Kosmet – Manastirile Vysokii Decani, Gracanica, Patriarhia Pec si multe altele, care dovedesc istoria Serbiei din aceste regiuni, pana in ziua de astazi.

Din pacate, in ultimii ani, sarbii au fost expulzati din Kosmet, manastirile medievale si lacasurile ortodoxe sfinte sarbesti au fost demolate, distruse sau reduse la starea de ruina, de catre extremistii albanezi din Kosovo (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Sa ne amintim doar unul dintre numeroasele exemple drastice. In Prizren, inima statului medieval sarb, Biserica Ortodoxa Sarbeasca din sec XIV, Sveta Nedelja (Duminica Luminoasa – a Invierii), a fost demolata recent. Un albanez, pretinsul proprietar al unui teren, a inceput sa sape fundatia unei cladiri noi, distrugand astfel temelia propriu-zisa a bisericii, astfel incat biserica se va prabusi daca nu este consolidata rapid. Extremistii albanezi din Kosovo incearca sa stearga patrimoniul cultural sarb, in orice mod posibil.

Fostul Patriarh sarb, Pavle, care cunostea circumstantele din Kosmet foarte bine, intrucat locuise acolo un timp – mai exact… trei decenii – obisnuia sa spuna ca, In ciuda tuturor dificultatilor si incercarilor, sarbii au reusit intotdeauna sa supravietuiasca in Kosovo-Metohija. Darurile cele mai valoroase ale natiunii sarbe si contributia lor la trezoreria patrimoniului omenirii au persistat timp de secole, mai scria vesnicul de pomenire si iubitul Patriarh Pavle.

informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, intr-un articol-analiza semnat KSLCatalin.

Serbia: Biserica Ortodoxa din Samodreza, din nou profanata de albanezi

A doua vreme a persecutiilor pentru crestini. Cunosc o femeie sarba, care de 4 ani e obligata sa traiasca intr-o biserica, pazita de fortele internationale…

Noi Biserici Ortodoxe Sarbesti atacate in Dalmatia (Balts, Knin)

Bustul Patriarhului Pavle, instalat in piata din fata seminarului

Sarbii il plang pe Patriarhul Pavle

Casa parinteasca a Patriarhului Pavle din satul Ku?anci va fi

Jumatate de milion de credinciosi ortodocsi, la procesiune

Imagini de la pomenirea de 1 an a Patriarhului sarb Pavle

TOTUL DESPRE: PF Parinte Pavle, Patriarh al Bisericii Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.