Rugaciune catre Arhiereu…

"In saptamana aceasta, Mantuitorul este Arhiereu, pentru ca Se aduce jertfa. Isi arata slujirea Sa Arhiereasca!


Aceasta Inseamna a aduce jertfa: jertfa rugaciunii, jertfa dragostei si jertfa de Sine, cea sangeroasa… El moare pentru ca noi sa nu mai murim.

Sa priveghem… si sa ne rugam…

Sa fim trezi In toata vremea; sa priveghem cu El.

El, In Ceruri, nu asteapta doar lauda Ingerilor si a sfintilor ci… se roaga pentru noi.

Astfel de Arhiereu se cuvenea sa avem noi. Arhiereii cei vechi aduceau mereu jertfa pentru pacate… si tot nu eram Indreptati, dar Arhiereul nostru, Hristos, a adus o singura jertfa: S-a adus pe Sine, jertfa… N-a adus jertfa straina: este Jertfa si Jertfitor!" (IPS Teodosie – Arhiepiscop al Tomisului)

Incepand de acum, perioada urmatoare a acestui sfarsit de Saptamana, se cuvine a fi "jertfita" si de noi, concentrandu-ne cu totul asupra Jertfei Mantuitoare.

Pana la ziua sambetei "tacerii" si pana in noaptea luminata de Lumina Invierii, ne retragem cu totii In camara sufletelor noastre (desi, suntem aici!), tacuti si rugatori, smeriti si tristi pentru pacatele noastre, curatindu-ne pentru bucuria cea fara seaman a Invierii, trecand prin toate aceste Sfinte Denii…

Lacasuri Ortodoxe se retrage astfel, ramanand, prin slujbele Sfintei Biserici Ortodoxe (de la care nimeni nu trebuie sa lipseasca!), intr-o unica pomenire (nicio stire sau noutate, obisnuita a fi prezentata pe aceasta platforma, nu are vreun drept sa fie pomenita, de acum), singura vrednica de cinste In aceasta Sfanta Perioada – fiind pomenirea Jertfei Mantuitoare.

(KSLCatalin – admin. Lacasuri Ortodoxe)

(mixaj audio: Lacasuri Ortodoxe)

Si, toate acestea, asa cum am incercat pana acum, doar pentru un post… cu folos duhovnicesc!

– articolul de mai sus a reprezentat un fragment din predica acestei dimineti (Joia Mare / Saptamana Patimilor, 2009).

– slujba minunata (Vecernia, unita cu Liturghia, pentru Vinerea cea Mare), cu adevarat inaltatoare, a fost transmisa in direct din Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Constanta – prin bunavointa Radio Dobrogea – partener Lacasuri Ortodoxe.

Iarta-ne Doamne si primeste multumirea noastra, pentru toate, ajutandu-ne astfel, sa ne revedem cu totii, in Lumina Invierii Tale! Amin!

Interpretare (Camara Ta): Pr. Stavrofor Vasile Ailioaei si Corul "Sf. Apostol Simon Zilotul" – Biserica Podeanu Bucuresti (inreg. 15 aprilie 2009 – Slujba Deniei)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.