FOTO: IPS Gherasim slujind pe locul schitului legat de numele sihastrilor Meletie, Neofit, Isaia… MANASTIREA STANISOARA Calimanesti

Manastire de calugari, cu hramul ”Sfantul Gheorghe”, manastirea Stanisoara este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti, judetul Valcea. Accesul se face pe valea Pausa – Stanisoara pe directia nord, plecand din halta CFR Pausa-Caciulata, la aproximativ 6 km, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 km.

Informeaza, printr-o scrisoare transmisa Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian (cell extract)


La Nucet – Stanisoara, primul asezamant monahal a fost un schit construit din lemn (nu se cunoaste data construirii), ce se leaga de numele sihastrilor Meletie, Neofit, Isaia si altii, veniti pe aceste locuri de la manastirea Cozia si traitori ai pesterilor de aici.

In 1747, Gheorghe Clucerul, Impreuna cu alti boieri din Pitesti, zidesc aici o biserica ce a fost pustiita In 1788 de navalitorii turci, care au incendiat biserica iar pe calugari i-au omorat.

Intre anii 1803-1806 este reconstruit schitul Nucet – Stanisoara de catre monahii Sava si Teodosie, veniti de la Athos, sprijiniti de episcopul Iosif I al Argesului, dar incendiul din 1850 va distruge Intregul asezamant.

Actuala biserica din piatra a fost construita Intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu. In anul 1937 se construieste biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie sase arhierei membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La aceea vreme In incinta manastirii se gasea o casa de odihna cu 100 de paturi.

Intregul asezamant monahal se afla Intr-un cadru natural linistit, Inconjurat de frumuseti naturale ispititoare. Monahii duc o viata austera hranindu-se fara carne. Staret al acestei Sfinte Manastiri este Preacuviosul Parinte Arhimandrit Laurentiu Popa.

In data de 24 iunie 2010, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Stanisoara, care are unul din hramuri Inchinat praznicului de astazi.

Sarbatoarea a Inceput cu slujba Privegherii, In seara zilei de 23 iunie 2010, a doua zi continuand cu Acatistul si cu Sfanta Liturghie.
Dupa cuvantul de Invatatura rostit de Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, a urmat slujba de pomenire a ctitorilor, binefacatorilor si ostenitorilor acestui sfant lacas.

La aceasta sarbatoare a crestinatatii ortodoxe praznuita la Manastirea Stanisoara au participat pe langa obstea manastirii si Parintele Staret Ioanichie de la Manastirea Turnu, preoti si credinciosi din parohiile vecine si pelerini din tara.

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.