Dupa efectuarea mai multor lucrari si restaurarea picturii, Biserica din Milostea a fost resfintita

Biserica cu hramul "Sfanta Cuvioasa Parascheva", din parohia Milostea, com. Slatioara, jud.Valcea, a fost construita Incepand cu anul 1904 pe temelia unei biserici de lemn mai mici din care s-a pastrat Sfanta Masa ce a fost asezata In partea de apus la intrarea In sfantul lacas folosita In prezent la savarsirea slujbei de Inviere.

Actuala biserica a fost ridicata cu ajutorul si staruinta preotului Gheorghe Popescu care a mai fost ctitorul si altor biserici din satele vecine dar si a credinciosilor din sat si din Imprejurimi. A fost sfintita pe 12 noiembrie 1906 de protopopul Melete Rautu In timpul pastoririi ierarhului Atanasie al Ramnicului.

Informeaza, printr-o scrisoare transmisa Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian (cell extract) or…


Constructia este din barne de stejar tencuite, fiind cea mai mare biserica de lemn din zona, constructor a fost Velcu Ivanovici iar pictura a fost executata de pictorul Ilie Dumitrescu. De a lungul timpului lacasul ortodox a suferit multe deteriorari datorate mai ales cutremurului din 1977.

In aceasta biserica au slujit preotii Gheorghe Popescu, Ion Dumitrescu, Ion Florescu si, din 2004, Florin Stamatoiu.

Incepand cu anul 2004 au Inceput lucrarile de renovare, astfel a fost refacuta Imprejmuirea si s-a finalizat noua clopotnita. In 2005 a fost construit un nou sopron pentru hram. In 2006 au fost facute ample lucrari la subzidirea bisericii, s-a Inchis pridvorul, s-a Inlocuit drisca exterioara si s-a instalat centrala termica.

In 2008 a fost Inlocuit vechiul acoperis, iar In 2009 a Inceput restaurarea picturii, lucrare executa de pictorul Nicolae Preda din Craiova finalizata In primavara anului 2010.

Duminica, 4 iulie 2010, cea de-a sasea dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a savarsit slujba de resfintire a Bisericii cu hramul "Sfanta Cuvioasa Parascheva", din parohia Milostea, com. Slatioara, jud.Valcea.

Slujba resfintirii bisericii a Inceput la orele 09:00, dupa care s-a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre un sobor de preoti si diaconi condus de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian a rostit un cuvant de Invatatura si apoi a acordat gradul onorific de Iconom stavrofor parintelui paroh Florin Stamatoiu pentru activitatea pastorala realizata.

La acest important eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, preoti si numerosi credinciosi ai parohiilor din Imprejurimi.

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.