(AUDIO) EVENIMENT DEOSEBIT: Prima premiere, cu surprize si Binecuvantari Arhieresti; Proiectul SFINTI CRESTINI – MODELE DE VIATA a demarat puternic, la nivel oficial

PROIECTUL EDUCATIONAL SFINTI CRESTINI: Prima premiere, cu surprize – 22.04.2010, pentru ?coala nr. 1 Corbeanca

Prima premiere din cadrul competitiei echipelor Inscrise In Proiectul educational SFIN?I CRE?TINI – modele de viata, dupa momentul deschiderii generale – care a avut loc In data de 15 aprilie 2010 (vezi link) – s-a desfasurat In ?coala cu clasele I-VIII nr. 1 Corbeanca, judetul Ilfov, joi, 22 aprilie 2010.


Din aceasta scoala s-au Inscris sase echipe: a cercetatorilor, a cantaretilor, a pictorilor, a creatorilor, a jurnalistilor si a actorilor, fiind aleasa castigatoare echipa jurnalistilor. Coordonatorul proiectului la nivelul scolii este profesor religie Manea Cosmin.

…O invitatie la care Asociatia Lacasuri Ortodoxe, prin reprezentantii ei: presedinte ing. pr. Catalin Ion si vicepresedinte ec. Carmen-Ana Ion, alaturi de prof. religie Mirela ?ova (coordonator proiect scoala 3 „Nicolae Titulescu”) au raspuns cu drag. Premierea a fost Insotita de surprize, atat din partea organizatorilor, cat si din cea a invitatilor. In afara de fotografiile surprinse, va introducem putin In atmosfera sarbatoreasca, descriind modul In care s-a desfasurat activitatea, Intr-o zi de aprilie mai mult decat placuta. Asteptari si emotii din partea tuturor elevilor si a cadrelor didactice ale scolii, firesti pentru un debut. Invitatii au fost primii impresionati de impactul proiectului asupra unei scoli Intregi. Adunati Intr-o sala Incapatoare, cu totii au urmarit felul In care fiecare echipa a stiut nu numai sa cerceteze, sa deseneze, sa intervieveze etc., ci si sa prezinte In fata colegilor lucrarile sale – lucru nu tocmai usor, pentru elevii emotionati din Corbeanca.

Treptat, atmosfera s-a destins si aplauzele au exprimat o apreciere sincera pentru fiecare prezentare.

Sfantul care a constituit tema activitatii a fost Sfantul Grigorie Dialogul, cu data de sarbatorire la 12 martie. Elevii au cautat diferite date si Icoane despre acest Sfant, sub Indrumarea profesorului lor de religie, si colaborand foarte mult Intre ei. Inceputa cu rugaciune si finalizata cu rugaciune, activitatea a Insemnat „altceva” pentru toti cei prezenti, o lectie In care cei care au Invatat pe altii au fost… elevii. De aici si bucuria tuturor, crescanda, ca tinerii pot fi atrasi Intr-un proiect original cu deschidere spre Sfinti si, implicit, spre Dumnezeu. Proiectul este derulat de la Inceputul anului 2010 – Anul Crezului Ortodox si al Autocefaliei In Biserica Ortodoxa Romana, si pana In prezent s-au Inscris, In doar cateva zile de la debutul national si international, 10 scoli din Romania, atat din mediul urban, cat si din cel rural, cu elevi din ciclurile primar, gimnazial si liceal.

Surpriza din partea elevilor si, mai exact, din partea echipei jurnalistilor, a fost realizarea unui interviu cu parintele Eugen Tanasescu, director al Radio Dobrogea, pe tema Sfantului Grigorie Dialogul si a impactului acestui proiect, In viziunea unui preot ortodox.

„Este unul din putinele cazuri In care un preot este intervievat de niste copii”, s-a exprimat parintele Eugen, surprins, la randul sau, de initiativa elevilor, de a-l intervieva.

„Sfintii nu pot fi altceva decat modelele pentru viata noastra”, a mai spus pr. Eugen Tanasescu, deci „adresez celor care participa la acest proiect binecuvantari din partea InaltPreaSfintitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisulului, si din partea noastra, a celor ce lucram la Radio Dobrogea”.

Totodata, pr. Eugen considera si spera ca proiectul va fi tot mai cunoscut, ca se vor Inscrie tot mai multe scoli, Intrucat „este foarte potrivit si aparut la momentul oportun”, „de folos si copiilor, si parintilor, si profesorilor”, iar tot ceea ce face referire la Sfinti, le cere mijlocirea acestora la Tronul Dumnezeiesc, atragand mila cereasca.

La final, elevii echipei castigatoare au primit diverse premii, atat din partea scolii, cat si a invitatilor, hotarati ca pentru activitatea urmatoare sa se pregateasca… si mai mult!

Cu acest prilej, reamintim tuturor celor doritori sa se Inscrie In Proiectul educational SFIN?I CRE?TINI – modele de viata ca pentru acest an scolar Inscrierile se efectueaza pana la sfarsitul lunii mai, potrivit indicatiilor existente pe site-ul www.sfinticrestini.ro

– cu formular de Inscriere online aici: http://sfinticrestini.lacasuriortodoxe.org/despre.html;

– cu formular pentru Inscriere oficiala scoli aici: ,

– si cu formular Inscriere echipe mixte aici – click: , iar competitia este deschisa elevilor din ciclurile primar, gimnazial si liceal!

Prezentul proiect vine In ideea si sustinerea Proiectului Patriarhiei Romane „Hristos Impartasit copiilor”, si il are drept coordonator pe parintele inspector prof. Gheorghe Dogaru, inspector de specialitate pentru Religie al Municipiului Bucuresti. Proiectul este demarat In parteneriat, de catre ?coala nr. 3 „Nicolae Titulescu” – Bucuresti si Asociatia Lacasuri Ortodoxe – 2010, sub egida Inspectoratului General al Municipiului Bucuresti si a Inspectoratului ?colar al sectorului 1- Bucuresti.

VII ALATURI DE NOI? NU CONTEAZA LUNA IN CARE TE INSCRII! PROIECTUL ESTE DESCHIS INSCRIERILOR SI SE CONTINUA AN DE AN…

©KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 15/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.