Amiralul Kolceak, descendent al moldoveanului Iliaș Colceag, cinstit în Biserica Rusă

Amiralul Alexander Kolchak (Alexandru Colceag) a fost pomenit în Biserica Acoperământul Maicii Domnului, la Moscova, fiind, conform reprezentanților Bisericii, un om care “a murit apărând idealurile vechii Rusii, în care Biserica nu era separată de stat și credința era nucleul fundamental, moral, ideologic al vieții cetățenilor”, conform unui raport al Ria Novosti.
Alexandru Koltchak (1874-1920) a fost comandant al Marinei, oceanograf, explorator polar, iar în perioada Războiului Civil a fost unul dintre conducătorii armatei albe și a ocupat funcția de Comandant Suprem al Armatei Ruse, iar din noiembrie 1918 până în aprilie 1920, postul temporar de „Șef Suprem al Rusiei” (Lider suprem și comandant șef al tuturor forțelor terestre și marine rusești). Guvernul său avea sediul la Omsk, în sud-vestul Siberiei.
Amiralul Kolceak era un descendent al lui Iliaș Colceag, supranumit Kolceak-Pașa, militar moldovean din secolul al XVIII-lea, care a luptat ca mercenar în armata otomană.
În noaptea de 6 spre 7 februarie 1920, a fost împușcat la ordinul bolșevicilor revoluționari din Irkutsk.
Tot în aceste zile, la Moscova, a fost inaugurată o expoziție în care sunt prezentate arhivele lui Kolchak, fostul lider al Armatei Albe. Slujirea recentă a avut loc la inițiativa „Uniunii Descendenților Luptătorilor Ruși din Gallipoli”.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.