Patriarhul Irineu, despre Muntenegru: Nimeni nu credea că ne vom afla vreodată în situația de a-i apăra pe sârbi în fața sârbilor…

– În această sfântă zi a Învierii [Duminica, 26 ianuarie 2020 / LO], ne-am adunat în fața lăcașului Sfântului Simeon, făcătorul de pace, [în Noul Belgrad] care s-a dedicat din toată inima slujirii lui Dumnezeu și a poporului său. Noi ne îndreptăm către ea astăzi, în timp ce strămoșii noștri se apropiau de sfinți. Ne adunăm pentru a ne îndrepta către Dumnezeu, deoarece problema este atât de mare încât nu o putem rezolva prin forțele noastre proprii. Problemele fără de rezolvare, așa cum ne învață Sfinții Apostoli, ar trebui să fie lăsate lui Dumnezeu, deoarece nu există nicio problemă pe care Dumnezeu să nu o poată rezolva. Locurile sfinte din Muntenegru pot fi apărate doar de Dumnezeu, pentru că în spatele capetelor din Muntenegru există o mare putere infernală și ele îndeplinesc doar lucrarea de rupere și dezbinare a sârbilor, a spus Patriarhul sârb Irinej.
– Nimeni nu credea că ne vom afla vreodată în situația de a-i apăra pe sârbi în fața sârbilor. Autoritățile din Muntenegru și-au ridicat mâinile asupra mormintelor mai marilor poporului nostru, asupra Sfântului Vasile din Ostroh, asupra Mănăstirii Sfântului Petru din Cetinje. Vor să ne ia sfinții și să acceptăm chemarea într-o Biserică condusă de un popă răspopit. (…)Biserica noastră este Biserica lui Hristos, Biserica Sfântului Duh, condusă de Hristos de la început, a reamintit Patriarhul.
– Ei doresc ca sfinții să fie lipsiți de proprietățile lor și uită că Biserica din Muntenegru a creat Muntenegrul. Și, astăzi, o judecă și vor să o stăpânească și să o distrugă. Acesta este scopul lor. Lumea nu a văzut o asemenea nelegiuire. Biserica noastră din Muntenegru este susținută nu numai de alte Biserici Ortodoxe locale, ci și de Vaticanul Romano-Catolic. Puterea noastră poate fi mică, dar rugăciunile noastre nu sunt mici, pentru că renunțăm la toate problemele noastre, adresându-ne lui Dumnezeu. Și nimeni nu a câștigat lupta împotriva lui Dumnezeu, a încheiat Patriarhul, citat de pagian oficială a Bisericii Ortodoxe a Serbiei (spc.rs).
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.